Stubb och Martonyi: ”Nu kan EU:s förbindelser med Ryssland gå framåt”

Finlands utrikesminister Alexander Stubb och Ungerns utrikesminister János Martonyi skrev om EU:s förbindelser med Ryssland i fredagens Moscow Times och i Vieraskynä i lördagens Helsingin Sanomat. De satte upp tre mål som ska föra relationerna framåt inom den närmaste framtiden. Målen rör ekonomi, människors rörlighet och möten samt utrikes- och säkerhetspolitik.

Utrikesministrarna betonade vikten av att Ryssland snabbt ansluter sig till Världshandelsorganisationen WTO. Även tekniska standarder borde harmoniseras. Som ett ännu viktigare mål ser de ett frihandelsområde mellan Ryssland och EU. Det skulle ge ökade möjligheter på den allt hårdare globala marknaden.

För att nå det långsiktiga målet om viseringsfrihet föreslog Stubb och Martonyi att experter från Ryssland och EU fortsätter med de pågående diskussionerna och utredningarna om tekniska och samhälleliga kriterier. Därefter kan vi inleda förhandlingar om ett avtal om viseringsfrihet.

Enligt skribenterna har den yttre säkerheten gått framåt, även ökat samarbete vore möjligt inom internationell krishantering. EU och Ryssland borde sträva efter att bygga upp ett gemensamt europeiskt område för säkerhet.

Stubb och Martonyi sade att EU måste föra mer intern strategisk debatt för att nå målen. Det kan endast lyckas om EU-länderna är engagerade och aktiva och om det finns förtroende mellan samarbetspartnerna.
 

EU