Medborgarrådgivningen hjälper utlandsfinländare

Medborgarrådgivningen är en rådgivningstjänst som även hjälper utomlands bosatta eller resande finländare att hitta rätta myndighet. 

Det kan ibland vara svårt att veta vilken myndighet som behandlar ett specifikt ärende. Medborgarrådgivningen är en centraliserad rådgivningstjänst som även hjälper utomlands bosatta eller resande finländare att hitta rätta myndighet.

Tjänsten handleder dessutom i digital ärendehantering och besvarar frågor av allmän karaktär om den offentliga servicen. 

Den som behöver råd kan kontakta Medborgarrådgivningen varifrån som helst: 

  • telefon: +358 295 000 (må–fre 8–21, lö 9–15)
  • e-post: [email protected]
  • webbsidor och digitala frågeblanketter: www.medborgarradgivning.fi
  • sms från finländska telefonabonnemang (tal- eller hörselskadade): 13145 (Skriv Kn i början av frågetexten)

På samtal och sms betalas endast operatörens lokalnäts-, mobiltelefoni- eller sms-avgift.  Själva tjänsten är avgiftsfri.

Snabb och enkel tillgång till offentliga tjänster

Syftet med Medborgarrådgivningen är att underlätta och påskynda styrningen till offentlig service. Efter att Medborgarrådgivningen öppnades för ungefär ett år sedan har den redan kontaktats av 12 000 medborgare. I över 90 procent av fallen har förfrågningarna besvarats under det första samtalet. De som tagit kontakt digitalt får för det mesta ett svar inom ett dygn.

"Utlandsfinländare frågar ofta t.ex. om de kan få pension från Finland, hur man kan understöda medborgarinitiativ eller vart man ska anmäla om ett barn fötts utomlands", berättar Medborgarrådgivningens föreståndare Minna Kuitunen.

Medborgarrådgivningen som är verksam vid Statskontoret utgör ett led i utvecklandet av den offentliga förvaltningens kundservice och skötseln av myndighetsärenden, och ingår i programmet för påskyndande av elektronisk ärendehantering och demokrati, som koordineras av finansministeriet.

Ytterligare information:
Hannu Korkeala, biträdande direktör, Statskontoret, [email protected], tfn 0295 50 3234
Minna Kuitunen, sektionschef, [email protected], tfn 0295 50 2641