Finlands ambassad i Sloveniens huvudstad Ljubljana stängs den 31 augusti 2015. I fortsättningen representeras Finland i Slovenien från grannlandet Ungerns huvudstad Budapest.

Ett honorärkonsulat är planerat för att stärka Finlands närvaro i Slovenien efter stängningen av ambassaden.

Kundservicen vid ambassaden i Ljubljana avslutades redan i juni. Ansvaret för kundservicen har likaså flyttats till ambassaden i Budapest. Tidigare ansvarade Ljubljanas ambassad också för den finska representationen och kundservicen i Bosnien och Hercegovina, men ansvaret överförs härmed till den finska ambassaden i Zagreb. I Ljubljana erbjuds all rimlig hjälp till medborgare i nöd ända tills stängningen av ambassaden. Medborgartjänster erbjuds vid alla finska representationer.

Utrikesministeriet informerade för första gången i oktober 2014 om stängningen av Finlands ambassader i Ljubljana (Slovenien), Bratislava (Slovakien) och Luxemburg. Nedskärningen av utrikesförvaltningens representationsnät hör till ministeriets sparåtgärder. Republikens president Sauli Niinistö bekräftade den 24 april 2015 att de ovannämnda ambassadernas verksamhet avslutas från och med den 1 september.

Finlands ambassad i Budapest:

Kelenhegyi út 16/A

1118 Budapest XI, Hungary
Tel. +36-1-279 2500
[email protected]
http://www.finland.hu/