Transparency Internatonalin Unkarin osaston 7. tutkivan journalismin mentorointiohjelman lopputilaisuus Suomen Budapestin suurlähetystössä

Mentorointiohjelman tarkoituksena on tutkivan journalismin tunnetuksi tekeminen ja käytännön opetus. Neljä-viisi kuukautta kestävän ohjelman puitteissa mentoreista ja mentoroitavista koostuvat työparit tekevät yhteistyötä yhden tai useamman artikkelin parissa, jotka vaativat perusteellista perehtymistä.

Mentorointiohjelman tarkoituksena on tutkivan journalismin tunnetuksi tekeminen ja käytännön opetus. Neljä-viisi kuukautta kestävän ohjelman puitteissa mentoreista ja mentoroitavista koostuvat työparit tekevät yhteistyötä yhden tai useamman artikkelin parissa, jotka vaativat perusteellista perehtymistä.  Yhteisen kirjoittamisprosessin aikana mentori jakaa aktiivisesti tietoa tutkivassa journalismissa käytetyistä työkaluista, ja työparit julkaisevat artikkelit yhdessä. Tänä vuonna ohjelmaan osallistui viisi paria ja tuloksena syntyivät alla olevat artikkelit

Meille oli suuri ilo, että ohjelma kattoi koko maan: pääkaupunkilaisten toimitusten lisäksi myös riippumaton maakuntamedia oli edustettuna. Asiantuntijaraadin päätöksen perusteella ensimmäisen palkinnon sai Antal Józingin ja Bianka Czömpölin artikkeli, joka ilmestyi uutisportaali Nyugat.hu:ssa.

Suurlähetystömme osallistui tänä vuonna mentorointiohjelmaan jo toista kertaa yhteistyökumppanina. Ohjelman muut tukijat olivat Ruotsin, Saksan, Hollannin ja Ranskan suurlähetystöt.

Viime vuonna meillä oli mahdollisuus kutsua ohjelman kaikki osallistujat Suomen-matkalle, joka onnistui erittäin hyvin: puolentoista päivän aikana vierailimme neljässä toimituksessa, tapasimme yli kymmenen toimittajakollegaa ja keskustelut eivät millään meinanneet loppua vastavuoroisen kiinnostuksen takia. Odotamme kiinnostuksella myös tämän vuoden Suomen-matkaa, jolle osallistuvat tällä kertaa kaikki mentoroitavat.