Suomen ystävät viettivät Kalevalan päivää jälleen yhdessä

Viime vuoden pakollisen tauon jälkeen tänä vuonna valmistauduimme ilolla viettämään Suomen kulttuurin päivää yhdessä Unkarin Suomen ystävien kanssa. Suomen Budapestin suurlähetystössä on ollut jo useita vuosikymmeniä tapana viettää Kalevalan päivää Unkarissa toimivien ystävyyspiirien edustajien kanssa.

Kirjallisuuden kääntäjien pyöreän pöydän keskustelu
Kääntäjät Laura Bába ja Zsóka Panka keskustelevat Suomen kirjallisuuden uusimmista ilmiöistä

Juhlapuheessaan suurlähettiläs Markku Virri kiitti ystävyyspiirien edustajia siitä, että pandemian aiheuttamissa erityisolosuhteissa he ovat aktiivisesti etsineet ja luovasti löytäneet keinoja Suomen tunnetuksi tekemiseksi omilla paikkakunnillaan. Koko maassa toimivien ystävyyspiirien ansiosta Unkarissa Suomea tunnetaan, Suomen kulttuuria ja suomalaista osaamista eri aloilla arvostetaan, suurlähettiläs Virri totesi.

Unkari on merkittävällä sijalla Suomen kirjallisuuden käännöksien listalla: pohjoismaiden (Ruotsin, Tanskan ja Norjan) lisäksi vain Viro, ja kaksi suurta maata, Saksa ja Ranska ovat Unkarin edellä. Juhlatilaisuuden pyöreän pöydän keskustelun osallistujilla on merkittävä rooli tässä tuloksessa.

Kääntäjät Laura Bába ja Zsóka Panka keskustelivat Éva Harisin johdolla mm. Suomen kirjallisuuden uusimmista ilmiöistä. Puheeksi tuli myös kirjallisuuden vientikeskus FILI:n rooli suomalaisen kirjallisuuden tunnetuksi tekemisessä ulkomailla. Kääntäjät kertoivat yleisölle käännösten syntyvaiheista ja paljastivat myös käännöshaaveitaan.

Juhla päättyi kunniamerkin luovuttamiseen tri György Urkutille. Entisen Unkarin suurlähettilään ansioista Markku Virri korosti kollegansa erinomaista kykyä luoda kontaktit eri alojen edustajiin Suomessa. Siihen on vaikuttanut myös suurlähettiläs Urkutin erinomainen suomen kielen taito. Tunnustuksena Suomen ja Unkarin välisten suhteiden edistämisestä tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt suurlähettiläs Urkutille Suomen Leijonan ritarikunnan I luokan komentajamerkin.

Suurlähettiläs tri György Urkuti 

Suomen ja unkarinkielisesssä kiitospuheessaan suurlähettiläs Urkuti korosti, että hän ottaa vastaan presidentti Risto Rytin perustaman kunniamerkin ilolla, kiitollisena ja ylpeästi, mutta samalla nöyrästi. Suurlähettiläs kiitti läsnä olevaa isäänsä ja paikalla olevia Suomen ystäviä.

Koska pandemian takia paikalle kutsuttiin tavanomaista vähemmän vieraita, tilaisuus striimattiin Facebookiin, jotta nekin voisivat seurata juhlaohjelmaa, jotka eivät päässeet paikalle.

Juhlan päättävän buffet-illallisen tunnelmaa kohottivat entisestään maukkaat suomalaiset ruoat ja ystävien jälleennäkeminen.

Tilaisuudesta tehty Facebook-lähetys on katsottavissa tästä linkistä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).