Presidentti, pääministeri ja ulkoministeri vuoden 2022 näkyvimpiä suomalaisia ulkomailla

Suomen edustustot kertovat, että Nato-jäsenhakemuksen ja Venäjän hyökkäyssodan myötä Suomen poliittinen johto oli kansainvälisissä medioissa näkyvästi esillä. Vuonna 2021 suomalaiset urheilijat saivat eniten mainintoja kansainvälisessä uutismediassa, mutta viime vuonna tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Sanna Marin ja ulkoministeri Pekka Haavisto nousivat listan kärkeen urheilijoiden rinnalle.

Kokonaisuudessaan Nato-jäsenhakemus ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa kasvattivat merkittävästi Suomen näkyvyyttä vuonna 2022. Suomen näkyvyys kolminkertaistui kansainvälisissä medioissa vuoteen 2021 verrattuna, ulkoministeriön mediakatsaus kertoo.

Suomi maailman mediassa -raportti yhdistää Suomen edustojen havainnot Suomen medianäkyvyydestä kvantitatiivisen mediaseurannan tuloksiin. Katsaus luo kokonaiskuvan niihin Suomeen liittyviin teemoihin ja sisältöihin, jotka ovat lyöneet läpi kansainvälisessä mediassa edellisen vuoden aikana.

Suomen varautuminen ja puolustuskyky saivat osakseen ihailua

Venäjän laajamittainen hyökkäyssota Ukrainaan herätti kansainvälisen median kiinnostuksen Suomen näkemyksiin ja asemaan Venäjän naapurivaltiona. Hyökkäyssota kasvatti yleisön tietoisuutta Suomen ja Venäjän välisestä pitkästä maarajasta, ja lehdistö raportoi sitä koskevista rajasäädöksistä.

Edustustot kertovat, että Suomen varautuminen ja puolustuskyky noteerattiin useiden maiden medioissa.

”Naton yhteydessä Suomi kuvattiin hyvin valmistautuneena maana, joka kehittää puolustuskykyään jatkuvasti. Mediassa korostettiin, että Suomen läsnäolo Natossa vahvistaisi liittoumaa”, Varsovan-suurlähetystö kuvailee.

Nato-uutisointi oli maailmanlaajuisesti pääosin neutraalia

Kansainvälinen media seurasi tarkasti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessin etenemistä ja erityisesti Turkin vaatimuksia siihen liittyen. Mediaa kiinnosti myös Suomen sotilaallinen liittoutuminen.

Uutisointi oli pääosin neutraalia ja perustui kansainvälisten uutistoimistojen raportointiin. Eurooppalaisessa mediassa uutisointi oli runsasta ja sävyltään positiivista. Selkeimmin kielteinen uutisointi keskittyi Venäjän ja Kiinan medioihin.

”Suomi näkyi maailman mediassa vuonna 2022 enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tämä näkyvyys on ollut paitsi meille myönteistä, myös laajentanut Suomen tunnettuutta. Suomi-kuvaa on uusintanut ulko- ja turvallisuuspolitiikan aiheet sekä valtiojohdon merkittävä näkyvyys”, summaa ulkoministeriön viestintäjohtaja Mikko Koivumaa.

Suomalaisten huippu-urheilijoiden joukossa uusia nimiä

Urheilulla on tärkeä merkitys maakuvassa ja Suomen näkyvyydessä kansainvälisissä medioissa. Vuonna 2022 maailmalla uutisoitiin Suomen jääkiekkomaajoukkueen saavuttamasta kultamitalista Pekingin olympialaisissa ja jääkiekon maailmanmestaruuskisoista. Myös Iivo Niskasen hiihtomenestys olympialaisissa nousi uutisaiheeksi.

Formulakuski Valtteri Bottas oli vuoden näkyvin suomalainen 189 000 maininnalla, vaikkakin hänen kohdallaan Suomi tai suomalaisuus nousevat harvemmin esille. Edustustot kertovat, että suomalaisten huippu-urheilijoiden joukkoon nousi myös uusia nimiä. Medioissa seurattiin koripalloilija Lauri Markkasen urakehitystä NBA:ssa sekä ralliautoilija Kalle Rovanperän historiallista maailmanmestaruuden voittoa kaikkien aikojen nuorimpana kuljettajana.

”Suomalaiset urheilusankarit ovat virolaisille puoliksi omia, joten 2022 fanitettiin erityisesti jääkiekkoa, hiihtoa, autourheilua ja yleisurheilua, joissa Suomelle tuli menestystä”, Tallinnan-suurlähetystö kertoo.

Poikkeuksellinen vuosi toi poliittiselle johdolle poikkeuksellista näkyvyyttä

Presidentin, pääministerin ja ulkoministerin maininnat kansainvälisissä medioissa kasvoivat vuodessa merkittävästi. Vuonna 2022 presidentti Sauli Niinistö mainittiin kansainvälisissä medioissa 141 100 kertaa, kun taas vuotta aiemmin vastaava luku oli 9 289. Ulkoministeri Pekka Haavisto mainittiin 8 687 kertaa vuonna 2021 ja viime vuonna peräti 53 500 kertaa.

Pääministeri Sanna Marin oli näkyvin suomalainen poliitikko ulkomaisessa mediassa 146 000 maininnalla. Vuotta aiemmin mainintoja oli 19 594. Pääministerin näkyvyydessä korostui erityisesti Nato-jäsenhakemus. Lisäksi edustustot kertovat, että pääministerin naisvaltaisen hallituksen ansiosta Suomi sai laajalti positiivista julkisuutta.

Pääministerin juhlakohu noteerattiin myös maailman medioissa, mutta uutisointi oli pääasiallisesti neutraalia tai myönteistä.

”Radiossa ja televisiossa keskusteltiin pääministeri Mariniin liittyneestä tanssikohusta, enimmäkseen melko myönteisessä sävyssä. Monen mukaan Suomessa asiat ovat selvästi hyvin, kun tästä on noussut tällainen kohu”, Tunisian-suurlähetystöstä kuvaillaan aiheen saamaa julkisuutta.

Mediakatsaus antaa työkaluja maakuvatyöhön

Vuosittain toteutettavan Suomi maailman mediassa -katsauksen tavoitteena on selvittää, mistä maailman medioissa puhutaan, kun puhutaan Suomesta. Tarkastelussa ovat olleet kaikki mediat, erityisen tarkkaan on seurattu digitaalisia uutismedioita.

Katsaus koostuu määrällisestä ja laadullisesta analyysista. Määrällinen osuus perustuu mediaseurantaohjelmistolla koottuun globaaliin, monikieliseen aineistoon.

Laadullinen analyysi pohjautuu 68 Suomen edustuston tekemiin havaintoihin. Edustustot vastasivat kyselyyn joulukuusta 2022 tammikuuhun 2023.

Ulkoministeriön mediaseurantaa hyödynnetään Suomen maineen kokonaisseurannan lisäksi maakuvatyössä.

”Nato-jäsenhakemuksen globaali kiinnostus pitää nyt kääntää Suomen eduksi ja hyödyntää sen tuomat mahdollisuudet niin poliittisesti kuin taloudellisestikin”, jatkaa ulkoministeriön viestintäjohtaja Koivumaa.

Lisätietoja

Median yhteydenotot ja haastattelupyynnöt

  • viestintäjohtaja Mikko Koivumaa, puh. +358 295 350 427
  • sisältö- ja viestintäasiantuntija Hanna Schneider, puh. +358 295 350 551
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]