Luolamiehestä Sademieheen – ystävyyskaupunkisuhteen ulottuvuuksia teatteritaiteeseen

Kuten suurlähetystön sosiaalisen median kanavilla olemme kertoneetkin, Győrin kansallisteatterin ohjelmissa esitetään suurta suosiota saavuttanut, suomalaisen Pekka Laasosen ohjaama Sademies. Illasta toiseen täysiä saleja vetävä Sademies ei kuitenkaan ilmestynyt Győriiin kuin salama kirkkaalta taivaalta, vaan se on tulos useiden vuosien ammatillisesta yhteistyöstä.

Teatterien välistä yhteistyötä kehystää Győrin ja Kuopion ystävyyskaupunkisuhde. Vuonna 1978 allekirjoitettu sopimus kattaa monia elämänaloja, ja kuten tavallista, se on toiminut vuosien mittaan vaihtelevalla intensiteetillä. Se sai kuitenkin uutta pontta vuonna 2014 kuopiolaisen valtuuskunnan vierailtua Győrissä. Valtuuskunnan jäsenten joukossa oli Kuopion kaupunginteatterin silloinen johtaja Pekka Laasonen. Vierailu Győrin kansallisteatteriin merkitsi näiden kahden instituution välisen ammatillisen suhteen alkua.

Vuonna 2018 Kuopion kaupunginteatteri esitti Rob Beckerin monodraaman Luolamies vierailevana esityksenä Győrissä ystävyyskaupunkisuhteen 40-vuotisjuhlan kunniaksi. Pekka Laasosen ohjaama näytelmä esitettiin suomeksi, ja unkarilaisyleisö sai nauttia Mikko Paanasen tulkinnasta unkariksi tekstitettynä. Huvittavassa ja suorasukaisessa komediassa tutkittiin miesten ja naisten välisiä eroja ja sitä, onko miehen rooli muuttunut esihistoriallisista ajoista vai onko luomakunnan kruunu pysynyt ikuisena luolamiehenä. Győrin jälkeen näytelmää esitettiin myös Veszprémin teatterissa.

Syksyllä 2019 oli győriläisten vuoro esittäytyä Suomessa. Kuopion Kaupunginteatteri asetti tavoitteekseen esittää suurmusikaaleja. Sarjaan sopivan Cabaret-musikaalin ohjasi Győrin teatterin johtaja Péter Forgács, koreografina toimi Csanád Gergely Kováts. Vahvaa dramaattista sanomaa ja näyttäviä show-elementtejä yhdistelevä esitys voitti suomalaisyleisön sydämet.


Kuva: Kuopion kaupunginteatteri

Syyskuussa 2022 Győrin yleisö näki ensimmäistä kertaa Dan Gordonin Rain Man -teoksen, jonka ohjaajana oli jälleen Pekka Laasonen. Näytelmän kaksi päänäyttelijää, Gergely Kolnai Kovács ja László Posonyi Takács, kuvailivat eräässä radiohaastattelussa vain muutaman viikon kestänyttä harjoitusprosessia erittäin intensiiviseksi ja innostavaksi työksi. Ohjaajan ja näyttelijöiden erilaiset kulttuuritaustat ja työskentelytavat johtivat jälleen kerran jännittävään ja tunnelmaltaan erityiseen esitykseen.


Kuva: Győrin Kansallisteatteri

Kaikissa kolmessa teatteriprojektissa tulkkina toimi Eszter Solymár. Odotamme innolla Kuopion ja Győrin välisen teatteriyhteistyön jatkoa!