Ilmastonmuutos oli aiheena Nordic Business Forumin tilaisuudessa

Nordic Business Forum järjestettiin yhteistyössä pohjoismaiden suurlähetystöjen kanssa ruotsalaisuuden päivänä kuudes marraskuuta Suomen suurlähetystön residenssissä. Tilaisuuden kutsuvieraana oli Sitran johtava asiantuntija Saara Tamminen, joka luennoi aiheesta ilmastonmuutos ja kiertotalouden mahdollisuudet bisnekselle.

Tilaisuuden alussa suurlähetystöjen edustajat päivittivät oman maansa kuulumisia, erityisesti talouden, ja kahdenvälisten suhteiden osalta. Suomen suurlähettiläs Markku Virri viittasi ruotsalaisuuden päivään ja kertoi, että liputuspäivä todistaa Suomen yhteydestä muihin pohjoismaihin sekä Suomen toiseen viralliseen kieleen, ruotsiin. Suomen taloudesta suurlähettiläs totesi, että erityisesti start-uppien merkitys on suuri.

Saara Tammisen luento käsitteli kiertotaloutta ja erityisesti sen hyödyllisyyttä talouden näkökulmasta. Tamminen esitteli Sitran, joka on Suomen parlamentin lahja 50-vuotiaalle Suomelle. Sitra on eräänlainen think tank, joka pyrkii luomaan parempaa Suomea tulevaisuudessa.

Tamminen aloitti luentonsa kuulijoita herättelevästi kyselemällä miten hyvin paikalle saapuneet tuntevat ilmastonmuutoksen, clean tech:in ja päivän aiheen, kiertotalouden.

Saara Tamminen muistutti, että alamme olla aikamme lopussa: meillä on enää vain kymmenen vuotta aikaa laskea maapallon keskilämpötilaa. Ilmaston lämpenemisen lisäksi biodiversiteetti on vaarassa ja jäteongelma kasvamassa. Ilmaston lämpenemisen seuraukset ovat selkeästi nähtävissä tilastoissa ja esimerkiksi suurissa luonnonkatastrofeissa. Toisaalta Tamminen lohdutti, että meillä on silti aikaa, teknologiaa ja rahaa estää lämpiäminen. Meillä on jo olemassa teknologiaa, erityisesti pohjoismaissa, jolla voidaan ryhtyä toimimaan ilmaston muutoksen estämiseksi.

Kuva Saara Tammisen esityksestä.

 

Yhtenä keinona pysäyttää tikittävä aikapommi on kiertotalous. Tamminen korosti, että kiertotalous on muuta mitä ihmiset helposti ajattelevat: se ei tarkoita vain kierrättämistä, eikä se myöskään ole kallista yrityksille. Illan suurimpana antina saattoi hyvinkin olla tieto siitä, että yritykset jotka pyrkivät toimimaan kiertotalouden periaatteiden mukaan, saattavat hyötyä siitä rahallisesti! Tamminen toi esiin sitä, kuinka montaa tuotetta käytetään vain kerran tai ne saattavat olla pitkään tyhjillään. Esimerkkinä Tamminen antoi autot, jotka seisovat suurimman osan aikaa tyhjillään ja joiden valmistamiseen on kuitenkin mennyt paljon energiaa. Ratkaisuna tähän olisi asioiden hyötykäyttö ja jakaminen. Tamminen suositteli esimerkiksi Mobility as a service-palvelua, joka sisältää kaiken julkisen liikenteen yhdellä platformilla kaupunkipyöristä auton jakamiseen. Tämä suomalainen innovaatio on levinnyt jo ulkomaille saakka. Kaiken kaikkiaan Tamminen rohkaisi muuttamaan ajattelua pois siitä, että ympäristöystävällinen bisnes olisi huonoa bisnestä, sen sijaan ”saving the world is good business”.