Harvoin parrasvalossa: kunniakonsulit

Suomen ulkoministeriö järjesti vierailun Visegrad-maiden kunniakonsuleille 12.-14. syyskuuta 2022. Vierailun aikana vieraat kuulivat Suomen ajankohtaisista poliittisista, taloudellisista ja ilmastokysymyksistä, osallistuivat kaupunkikierrokselle, vierailivat eduskunnassa ja Helsingin keskuskirjasto Oodissa. Ohjelman päätteeksi presidentti Sauli Niinistö otti kunniakonsuliryhmän vastaan ja kiitti heitä heidän Suomen hyväksi tekemästään työstä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Visegrad-maissa toimivat kunniakonsulit. Kuva: TP kanslia.

Mutta mitä oikeastaan tekee kunniakonsuli?

Kunniakonsuli työskentelee yleensä oman kansalaisuutensa valtiossa ("isäntävaltio") kyseisen valtion virallisella suostumuksella toisen valtion ("lähettäjävaltio") etujen hyväksi tukeakseen sen kansalaisia ja kaupallisia etuja. Nimityksen perustana on yleensä henkilön arvovalta ja siteet lähettäjävaltioon. Kunniakonsuli ei saa työstään rahallista korvausta.

Suomen kunniakonsulit valvovat toimipiirissään suomalaisten ja Suomessa pysyvästi asuvien ulkomaalaisten oikeuksia. He voivat neuvoa ja opastaa hädänalaiseen asemaan joutuneita tilapäisesti ulkomailla oleskelevia Suomen kansalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia ulkomaan kansalaisia yhteydenpidossa paikallisiin viranomaisiin tai lähimpään Suomen suurlähetystöön tai konsulaattiin. Kunniakonsulaatin kautta voi hakea joitain notaarintodistuksia. Kunniakonsulit eivät hoida viisumi- ja oleskelulupa-asioita.

Kunniakonsulit edistävät Suomen ja asemamaan kaupallis-taloudellisia ja kulttuurisuhteita yhteistyössä edustustojen kanssa ja osallistuvat Suomen maakuvan vahvistamiseen. Kunniakonsuli voi neuvoa suomalaisyrityksiä esim. paikallista yrityskulttuuria koskevan tiedon saannissa sekä yhteistyökumppanien etsimisessä.

Suomella on tällä hetkellä neljä kunniakonsulia Unkarissa: Pécsissä, Szegedissä, Miskolcissa ja Veszprémissä.

Tässä hieman tietoa heistä kaikista:


Kunniakonsuli György Kator on asunut Pécsissä koko ikänsä, hän omistaa paikallisen Szent György -hotellin ja on Unkarin Punaisen Ristin Baranyan läänin puheenjohtaja.

Hän on toiminut kunniakonsulina vuodesta 2004 lähtien ja toimii aktiivisesti Baranyan, Tolnan, Somogyin ja Zalan lääneissä.


Csaba Visystä tuli Szegedin yliopiston fysikaalisen kemian professori vuonna 1995 (nyt emeritusprofessori), ja vararehtorina hän on osallistunut yliopiston johtamiseen ja hallintoon.  Vuodesta 1988 lähtien hän on tehnyt hedelmällistä yhteistyötä Turun yliopiston kemian laitoksen kanssa, jonka puitteessa he ovat julkaisseet yli 20 yhteistä julkaisua eri tutkimusaiheista.

Vuonna 2010 hänet nimitettiin Suomen kunniakonsuliksi Szegediin, jonka toimialueena ovat Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun ja Jász-Nagykun-Szolnokin läänit.


Csaba Deák on taloustieteilijä ja Miskolcin yliopiston professori. Vuosina 2012-2014 hän toimi kansallisen innovaatiotoimiston (NIH) varapääjohtajana. Hän on Pohjois-Unkarin ICT-klusterin perustaja. Csaba Deák on myös useiden unkarilaisten ja kansainvälisten yritysten konsultti. Hänen pääasialliset tutkimus- ja konsultointikohteensa ovat innovaatiojohtaminen, projektijohtaminen, muutosjohtaminen ja strateginen johtaminen. Hänen yhteydensä Suomeen alkoi yhteistyöstä Finpron kanssa.

Vuodesta 2010 lähtien hän on toiminut Suomen kunniakonsulina Miskolcissa, ja hänen toimialueeseensa kuuluvat Borsod-Abaúj-Zemplénin, Hevesin ja Nógrádin läänit.


Edit Neubauer aloitti uransa perheensä omistuksessa olevassa hotellissa ja ravintoloissa. Hän valmistui sisustussuunnittelijaksi vuonna 2021 ja siitä lähtien hän toimi sisustussuunnittelijana. Vapaa-ajallaan hän piirtää ja maalaa.

Vuodesta 2011 lähtien hän on toiminut Suomen kunniakonsulina Veszprémin, Fejérin, Vasin, Komárom-Esztergomin ja Győr-Moson-Sopronin lääneissä.

Kunniakonsulit tarjoavat myös arvokasta paikallistuntemusta ja tukea suurlähetystöllemme maaseudulla toteutettavien ohjelmien valmistelussa ja täytäntöönpanossa. Kiitämme heitä heidän työstään!