Esittelemme Danielin, keväällä aloittaneen kollegamme

Neuvonantaja Daniel Lukács aloitti suurlähetystössä maaliskuun alussa. Daniel ehti tuskin tutustua uuteen työympäristöönsä, kun suurlähetystön koko henkilökunta siirtyi etätyöhön. Näin ollen yhteiset lounaat ja kahvitauot jäivät vähiin ja päivittäisissä Skype-kokouksissa puhuttiin vain työasioita. Kun suurlähetystössä alamme palata läsnätyöhön, meillä on mahdollisuus jutella Danielin kanssa muistakin kuin työhön liittyvistä aiheista. Esittelemme hänet myös seuraajillemme.

Sinulla on unkarilainen nimi, mutta olet syntynyt ja käynyt koulua Suomessa. Kerrotko perhetaustastasi?

Vanhempani ovat molemmat Unkarista, Äitini Budapestistä ja Isäni Hajdúszoboszló nimisestä kylpyläkaupungista. Heidät kutsuttiin Suomeen musiikinopettajiksi 1988, ja ovat siitä asti asuneet Kauhajoella. Itse synnyin jo Kauhajoella vuonna 1990, vietin lapsuuteni ja nuoruutenikin siellä, kunnes muutin Helsinkiin varusmiespalveluksen jälkeen.

Miksi päätit hakea suurlähetystöön työhön? Onko sinulla suunnitelmia diplomatian parissa?

Yliopisto-opintoni keskittyivät kansainväliseen politiikkaan sekä turvallisuuspolitiikkaan. Työskentely suurlähetystössä sopi siis erinomaisesti koulutukseeni. Lisäksi kielitaitoni sopi tehtävän vaatimuksiin. Asun nyt ensimmäistä kertaa Unkarissa, josta olen erittäin iloinen. Pääsen tutustumaan uuteen maahan, joka on tavallaan kuitenkin ollut aina toinen kotimaani. Budapest on lisäksi Euroopan yksi kauneimmista, ellei kaunein kaupunki, jossa asuminen on hieno mahdollisuus.

Diplomatia kiinnostaa, mutten ole vielä päättänyt hakeudunko diplomaattiuralle. Alalla on paljon mielenkiintoisia tehtäviä ja aihealueita joiden parissa voi luoda uraa. Vuosien varrella tämä kuva varmasti kirkastuu.

Aloitit Budapestin suurlähetystössä juuri poikkeustilaan siirtymisen aikaan. Onnistuitko sopeutumaan työtiimiin?

Aloitin työni tosiaan melkoisen myrskyn keskellä, kun maailman valtiot sulkivat rajojaan ja asettivat rajoituksia joita oma sukupolveni ei ole koskaan aikaisemmin kokenut. Jos varaan lentoni myöhempään ajankohtaan tai minut rekrytoidaan myöhemmin, voi olla, etten olisi enää päässyt maahan. Ensimmäisinä kuukausina työni keskittyi suurelta osin koronatilanteen ja sen lieveilmiöiden seuraamiseen. Tilanne oli monilta osin ennenäkemätön niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla, joten ammatillisesti tämä teki aloituksesta mielenkiintoista, sen tuomista haasteista huolimatta. Oli tietenkin ikävää, että siirryimme etätyöhön lähes heti aloitettuani, enkä päässyt tutustumaan työkavereihin niin nopeasti kuin normaalioloissa. Kiitos nykyteknologian ja avuliaiden työkavereiden, yhteydenpito kuitenkin toimi ja koin pääseväni osaksi tiimiä välittömästi.

Sinulla on takanasi jo muutaman kuukauden työrupeama Budapestissa. Vastaako työ odotuksiasi?

Työ on vastannut odotuksiani hyvin, vaikka moni normaaliin työnkuvaan kuuluvista asioista onkin koronapandemian johdosta ollut väliaikaisesti jäähyllä. Ennennäkemätön tilanne maailmassa on kuitenkin samalla tuonut työhön uusia elementtejä ja pakottanut minut sopeutumaan ja oppimaan nopeasti. Toivottavasti kevään kaltaisia rajoituksia ei enää tulisi ja pääsisin olemaan enemmän toimistolla.

Tunnet hyvin sekä Suomea että Unkaria. Mitä nähtävyyttä suosittelisit unkarilaisille Suomessa ja suomalaisille Unkarissa?

Suomessa etäisyydet ovat suuria, joten nähtävyydet riippuvat siitä haluaako kaupunkiloman vai lähteä esimerkiksi Lappiin. Itse suosin retkeilyä, ja sillä rintamalla Suomessa on valtavasti mahdollisuuksia. Jos vedän hieman kotiinpäin, Lauhavuori-Hämeenkangas hyväksyttiin hiljattain Unescon kansainväliseen Geopark -verkostoon. Retkeilijä pääsee siellä näkemään mm. jääkauden muovaamaa kaunista luontoa. Kansallispuistoja löytyy toki muualtakin, ja esimerkiksi Karhunkierroksen vaeltaminen syysruskan aikaan jätti minulle kasan hienoja muistoja.

Budapest on Unkarissa se itsestään selvä nähtävyys, joka onkin monille suomalaisille jo tuttu. Kaupungissa pääsee näkemään historiaa aina antiikin roomalaisista alkaen. Unkarissa on kuitenkin paljon muitakin kohteita, ja ympäri maata pääsee tutustumaan kymmeniin keskiaikaisten linnojen raunioihin. Osa on erittäin hyvässä kunnossa, osasta on jäljellä pelkät rauniot. Osa linnoista on luonnonhelmassa, esimerkiksi vuorien huipulla joista aukeaa kauniit näköalat, osa taas kaupungeissa jossa pääsee tutustumaan niin ikään historiallisiin rakennuksiin vuosisatojen takaa. Unkari on myös perinteinen viinimaa, jossa on 22 erillistä viinintuotantoaluetta. Jokaisella on oma ainutlaatuinen historiansa joihin kannattaa tutustua.

Kiitos Danielille haastattelusta.  

Teksti Dóra Peregi, kuva Suomen suurlähetystö Budapest.