Climate Panel – keskustelua ilmastonmuutoksesta monesta näkökulmasta

Torstaina 7. marraskuuta Budapestin Suomen suurlähetystö järjesti yhteistyössä Euroopan komission Unkarin osaston kanssa paneelikeskustelun aiheesta ”Economically wise and socially fair transition to a climate neutral society”. Paneelissa oli Suomesta mukana Sitran johtava asiantuntija Saara Tamminen, joka piti lyhyen puheenvuoron ennen paneelikeskustelua.

Ilmastoasiat ovat nyt esillä sekä EU:ssa että Unkarissa. Suomen EU-puheenjohtajakauden yksi prioriteeteista on EU:n aseman vahvistaminen globaalina ilmastojohtajana ja niinpä Budapestin Suomen suurlähetystö päätti yhdessä Euroopan komission Unkarin osaston kanssa järjestää tilaisuuden aiheeseen liittyen. Paneelikeskustelussa oli osallistujia sekä Unkarista, EU:sta että Suomesta: johtava asiantuntija Saara Tamminen Sitrasta, alivaltiosihteeri Barbara Botos Unkarin Innovaatio- ja teknologiaministeriöstä, osastopäällikkö Tom Van Ierland Euroopan Unionin komission ilmastoasioista vastaavalta pääosastolta ja johtaja István Bart Energiaklub-järjestöstä.

Tilaisuus aloitettiin Euroopan komission Unkarin osaston johtajan Gábor Zupkón ja Suomen suurlähettilään Markku Virrin puheilla. Suurlähettiläs Markku Virri korosti tekoja ilmaston suojelemisen puolesta. Tom von Ierland taas painotti aiheen tärkeyttä Euroopan unionin keskusteluissa monella foorumilla ja toi esiin useita EU:n hankkeita aiheeseen liittyen. Barbara Botos korosti Unkarin jo toteutuneita tekoja ilmaston hyödyksi. István Bart esitteli, kuinka ilmaston muutokseen saatetaan suhtautua eri yhteyksissä.

Saara Tamminen toi esiin, kuinka olisi mahdollista muuttaa yhteiskuntaa ympäristöystävällisemmäksi sekä taloudelle hyödyllisellä, että sosiaalisesti tasa-arvoisella tavalla. Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden vaarantuminen vaativat välittömiä ja tehokkaita toimia. Saara Tamminen esitti ratkaisuksi ympäristöveroa. Ympäristöveroa on kokeiltu jo sekä Suomessa, että myös muualla maailmalla. Tamminen muistutti, että ympäristöveron kaverina kuuluukin porkkanana toimia vähennykset esimerkiksi tuloveroon, jolloin ihmisten elintasossa ei tapahtuisi suuria muutoksia. Ympäristövero itsessään pelkästään keppinä ei toimi.

Tilaisuus oli houkutellut paikalle runsaasti kuulijoita ja panelistien esitykset inspiroivat paljon kysymyksiä. Ympäristöasiat ovat yksi sekä Suomen että Unkarin prioriteetteja, ja se korostuu yhteisissä tilaisuuksissa.