Strömmingsmarknaden i Helsingfors

Ett säkert tecken på att hösten är här är den årligen återkommande strömmingsmarknaden(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) på Salutorget i Helsingfors. På marknaden samlas fiskare och producenter från hela Finland. Marknaden inleds i år den 7 oktober med öppningsord av borgmästare Jan Vapaavuori. Under den veckolånga marknaden blir det strömming i alla dess former. För den traditionsbundna erbjuds traditionell inlagd strömming med olika kryddor. Den modiga kan pröva på strömmingspizza. I slutet av festivalen koras vinnaren bland alla strömmingsdelikatesser i en utvärdering där experter från matbranschen deltar.

Strömmingsmarknaden i Helsingfors. Bild: Eetu Ahanen

Mikaelsdagen och Strömmingsmarknaden

Strömmingsmarknaden har anor från 1743, då den svenska kungen beslöt att Helsingfors skulle få sin alldeles egen marknad. Ursprungligen ordnades marknaden i samband med Mikaelsdagen i slutet av september. Under slutet av 1800-talet förflyttades Mikaelsdagen till början av oktober och med den också strömmingsmarknaden.

Östersjön och miljöfrågor

Även om huvudfokuset under marknaden är på strömmingen utlovas det också annat program. Torgdans, musik och lotteri gör att också den mindre strömmingsfrälste trivs. Utöver strömming i alla dess former säljs även hantverk och hemlagade bröd och bakverk. En del av programmet ordnas på utomhusbassängen Allas Sea Pool vid Salutorget, så ett besök på festivalen kan med fördel kombineras med ett dopp i poolen.

Arrangören har valt att lägga allt stor vikt vid miljöfrågor. Föreningen Rotary ordnar under öppningsdagen den traditionella strömmingsrodden, en roddtävling för företag och andra organisationer där deltagaravgiften går till arbetet för Östersjön.

Marknaden är en del av så kallade Ekokompass-nätverket vars syfte är att uppmuntra evenemangsarrangörer till miljövänliga val. Det här innebär exempelvis att försäljningsstånden på strömmingsmarknaden endast använder biologiskt nedbrytbara kärl. Därtill kommer det att hållas föreläsningar med temat miljö och experter på Östersjön kommer att finnas på plats för att svara på besökarnas frågor.

Text: Elin Jungar, Finlands ambassad i Oslo