Suurlähetystön harjoittelija esittäytyy: Saaran ensitunnelmia Ateenasta

Korkeakouluharjoittelija Saara Leppänen Ateenan-suurlähetystön parvekkeella
Saara Leppänen, Ateenan-suurlähetystö. (Kuva: Jaana Oikarinen-Vasilopoulos)

On toukokuu ja vappupäivä Helsingin Ullanlinnanmäellä. Harjoittelustani vastaavan Ateenan-suurlähetystön kakkosvirkamiehen Sampo Saarisen kanssa on sovittu, että harjoittelujaksoni alkaa heti vappujuhlinnan jälkeen. Opiskelukaverit kyselevät kiinnostuneina ovatko kynät jo teroitettuna ja kauluspaidat silitettyinä. Valkolakkien virta ja kevätaurinko poskipäillä. Kilistämme keväälle ja minä jännitän.

Maantieteilijä ulkoasiainhallinnossa

Korkeakouluharjoitteluni Ateenassa on käynnistynyt vauhdikkaasti. Kolmen kuukauden kokonaisuudesta on silmänräpäyksessä hujahtanut pian ensimmäinen kolmannes, joka on koostunut intensiivisten työpäivien lisäksi monipuolisista vapaa-ajan aktiviteeteista. Alkukankeus on karistettu ja Kreikka on ennakko-odotusten mukaisesti jaksanut yllättää ja ihastuttaa joka ikinen päivä.

Opintoni Helsingin yliopistossa ovat koostuneet maantieteen pääaineen lisäksi viestinnän ja yhteiskunnallisen muutoksen tutkimuksen sivuaineista. Opintojani yhdistävänä tekijänä ovat olleet alueelliset ilmiöt ja niiden analysoiminen. Eurooppa, Kreikka ja Albania, jota myös edustamme Kreikassa, muodostavat ympäristöineen kimpun haasteellisia, mutta kiinnostavia alueellisia ilmiöitä. Maantieteen opinnot yhdistettynä muihin tieteenaloihin ovat antaneet erinomaiset lähtökohdat moniulotteisten alueellisten syy- ja seuraussuhteiden tunnistamiseksi.

Suomen suurlähetystö Kreikassa on melko kompakti, mutta tarjoaa harjoittelijalle monipuolisen näköalapaikan ulkoministeriöön erityisesti EU-näkökulmasta. Yhteiskuntamaantieteilijänä kiehtovaa on ollut seurata erityisesti Kreikassa ja sen ympäristössä edelleen voimakkaana jatkuvaa muuttoliikehdintää, johon kietoutuu kiinnostavalla tavalla niin yhteiskunnallisia kuin luonnontieteellisiäkin ulottuvuuksia. Hieman syvemmin olen perehtynyt myös EU:n laajentumiskehitykseen, sekä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan avustaessani edustuston virkamiehiä. Lisäksi puuhailen myös edustuston sosiaalisen median parissa ja seuraan tiiviisti englanninkielistä paikallismediaa.

Toimistolta kaupungille

Itse työharjoittelu on ollut intensiivistä, mutta niin on ollut myös vapaa-aika! Ateenan eri suurlähetystöjen harjoittelijayhteisö toimii aktiivisesti ja yhteistä tekemistä kehitellään tämän tästä. Erityisesti pohjoismaalaisten harjoittelijoiden kanssa olemme viettäneet tiiviisti aikaa yhdessä, sillä edustustomme ja työtehtävämme ovat hyvin samankaltaisia. Useimmiten istumme iltamyöhään paikallisissa tavernoissa tai kuppiloissa ja viikonloppuisin palaudumme työviikoista rantaelämää viettäen joko Ateenassa tai läheisillä Egeanmeren saarilla. Ateena on osoittautunut niin mielenkiintoiseksi ja moniulotteiseksi kaupungiksi, että epäilen vankasti kolmen kuukauden riittävyyttä. Nolottaa myöntää, mutta jostain syystä maistamatta on edelleen esimerkiksi paikallisten katuruokien kuningas, eli gyros!

Määrätietoisesti kohti tulevia haasteita  

Aiemmin Ullanlinnanmäellä taisin jännittää, koska tiesin, millaisia eväitä voisin harjoitteluni aikana saada tulevaisuutta varten. Nyt harjoittelun peruskuviot ovat hallussa, jännitys on karistettu ja on aika keskittyä harjoittelun kahteen viimeiseen kuukauteen sopivalla itsevarmuudella. Opiskelukavereiden vinkit ovat osoittautuneet toimiviksi ja suunnitelmana onkin edelleen säilyttää kynät terävinä ja paidat sileinä. Toisin sanoen kerryttää asiantuntemusta ja verkostoitua – mahdollisimman paljon!