Mikis Theodorakis aloittaa juhlavuoden artikkelisarjan

Suomen ja Kreikan välisten diplomaattisuhteiden solmimisesta tulee kuluneeksi sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi esittelemme maidemme välisten suhteiden kannalta merkittäviä henkilöitä Kreikasta ja Suomesta. Sarjan avaa itseoikeutetusti suomalaisten rakastama ja kunnioittama musiikin mestari Mikis Theodorakis.

Mikis Pariisissa 1971, Copyright: www.mikistheodorakis.gr(Linkki toiselle web-sivustolle.)


 

Suomi ei ole minulle Skandinavian maa. Minulle Suomi on…. Suomi! Tämä on selitettävissä sillä, että kansallisesta perinnöstä johtuen jokaisessa suomalaisessa elää piilevänä pikku-Dionysos. Se sai minut rakastamaan tätä maata ensi hetkestä lähtien.

Arja Saijonmaassa tämä rakkauteni henkilöityi. Hän auttoi minua ymmärtämään, miksi minä, etelänmies, en koskaan tuntenut oloani vieraaksi hyvin kauniissa ja myyttisessä maassanne. 

Suomen elintason huikean nousun pitäisi tulla malliksi kansallemme. Koska siitä on todistettavissa, että jos Dionysos löytää itsensä sopivista kansallisista ja sosiaalista puitteista, hän voi saada aikaan ihmeitä yhdistymällä tehokkaaseen mutta mietoon rationalismiin. 

Minun täytyy erityisesti mainita, kuinka liikuttava hetki oli minulle, kun Arja lauloi kappaleeni ”Kaimos” (kaipaus) Olof Palmen muistotilaisuudessa tämän toiveesta. https://youtu.be/Q8ulyM8TLMQ(Linkki toiselle web-sivustolle.)

 

Kunnioituksella ja rakkaudella,

Mikis Theodorakis

 

Mikis ja Arja kalastavat Trondheimissa 1992 Copyright: www.mikistheodorakis.gr(Linkki toiselle web-sivustolle.)