Kreikan supervaalivuosi käynnistyy tulevana sunnuntaina

Suomalaisehdokas Teemu Lehtinen

Sunnuntaina 26.5. Kreikassa äänestetään Euroopan parlamenttivaalien lisäksi myös Kreikan paikallis- ja aluetason vaaleissa. Tunnelma on tiivis, sillä sunnuntain vaaleissa mitataan ennakkoasetelmia syksyllä koittaviin Kreikan parlamenttivaaleihin.

Vastakkainasettelua vasemmiston ja oikeiston välillä

Vaalimittelön keskiössä ovat jo pitkään olleet vasemmistopuolue Syriza, sekä konservatiivipuolue Uusi Demokratia. (ND) Mielipidemittaukset ennustavat pääoppositiopuolue ND:n suosion nousua ja nykyisen pääministeripuolue Syrizan kannatuksen laskemista. Pienpuolueista mielipidemittauksissa ovat erottuneet keskustavasemmistolainen Muutosliike, äärioikeistolainen Kultainen aamunkoitto ja Kreikan kommunistipuolue. Euroopan parlamenttivaaleissa Kreikalle on jaossa yhteensä 21 paikkaa, joiden ennustetaan jakautuvan pääosin Syrizan ja ND:n välille.

Suomalaisehdokas Kreikan vaalikentällä

Kreikan alue- ja paikallisvaaleissa on tällä kertaa ehdolla myös suomalainen ehdokas. Teemu Lehtinen on kevään mittaan kampanjoinut Ateenan alueella Vari-Voula-Vouliagmenin kunnassa Kaupunki jossa voit asua -puolueryhmittymän listoilla. Pitkään Kreikassa asuneen Lehtisen mukaan paikallisten vastaanotto vaalikentille on kreikkalaiseen tapaan ollut sydämellinen ja positiivinen.

 ”Teen itseni näköistä kampanjaa niin kaduilla, aukioilla, kahviloissa, rannoilla ja leikkipuistoissa, kuin internetissäkin. En voi muuttua kreikkalaiseksi, vaan tarkoituksena on alusta saakka olla ja tehdä itsestäni se suomalainen ehdokas.” Lehtinen toteaa.

Vaaliuurnille odotetaan entistä enemmän nuoria

Äänestysoikeuden ikärajaa on laskettu Kreikassa edellisten parlamenttivaalien ja Euroopan parlamenttivaalien jälkeen yhdellä vuodella. Äänestysiän alentamisesta päätettiin vuonna 2016 ja tulevissa vaaleissa äänestämään pääsevät kaikki 17 vuotta täyttäneet kreikkalaiset. Sekä EU-vaaleissa, että alue- ja paikallisvaaleissa odotetaankin toiveikkaasti 500 000 uuden äänestäjän aktivoitumista.