Kirjeäänestys 2019: tilaa äänestysasiakirjat

Kevään2019 eduskuntavaaleissa otetaan käyttöön kirjeäänestys. Tällöin ulkosuomalainen ja Suomessa asuva, mutta äänestyksen aikaan ulkomailla tilapäisesti oleskeleva äänioikeutettu voi äänestää ensimmäistä kertaa kirjeitse. Ennakkoäänestäminen Suomen edustustoissa ja konsulaateissa jatkuu entiseen tapaan.

Näin valmistaudut

  1. Saat ilmoituksen äänioikeudestasi Suomen väestötietojärjestelmään merkittyyn osoitteeseen.
  2. Varmista maistraatista,(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) että osoitetietosi ovat oikein. Jos osoitteesi ulkomailla on muuttunut, ilmoita siitä sähköpostilla [email protected]
  3. Voit äänestää myös ilman ilmoituskorttia. Ilmoituskortissa on kuitenkin tärkeää tietoa, kuten missä vaalipiirissä olet äänioikeutettu ja minkä kunnan keskusvaalilautakunnalle lähetät kirjeäänesi.
  4. Tilaa hyvissä ajoin äänestyspaketti oikeusministeriön tilauspalvelusta(Linkki toiselle web-sivustolle.). Palvelu avautuu 14.1.2019. Lue kirjeäänestysmateriaali huolellisesti.

Jos asut maassa, jossa postin kulku on epävarmaa, arvioi toimiiko kirjeäänestys.

Näin äänestät

  1. Voit äänestää aikaisintaan 14.3.2019, jolloin ehdokasnumerot ovat tiedossa.
  2. Täytä äänestyslippu, ja sulje se vaalikuoreen. Äänestystilanteessa tarvitset kaksi täysi-ikäistä puolueetonta ja esteetöntä todistajaa varmistamaan, että vaalisalaisuus ja vaalivapaus säilyvät.
  3. Postita vaalikuori lähetekuoressa yhdessä lähetekirjeen kanssa äänioikeuskuntasi keskusvaalilautakuntaan. Kirjeäänesi on oltava perillä viimeistään 12.4.2019 klo 19.00. Äänestäjä maksaa postimaksun.

Lisätietoa

Oikeusministeriön vaalisivusto www.vaalit.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Puhelinpalvelu ma-pe klo 8-16 Suomen aikaa +358 (0) 295 150 030
Asiakaspalvelu sähköpostitse [email protected]