Kestävä Eurooppa – Kestävä tulevaisuus: Suomen EU-puheenjohtajakausi käynnistyy

Suomen EU-puheenjohtajuuskausi alkaa tänään, 1. heinäkuuta 2019. Puheenjohtajuuskauden prioriteetteja ovat yhteisten arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen, kilpailukykyisempi ja sosiaalisesti eheämpi unioni, kansalaisten kokonaisturvallisuuden takaaminen sekä EU:n aseman vahvistaminen globaalina ilmastojohtajana. Kestävä Eurooppa tarkoittaa kestävää tulevaisuutta.

Edustuston päällikön sijainen Sampo Saarinen pyörän selässä.
Pyöräily on Ateenan ruuhkaisessa liikenteessä harvinaista, mutta edustustomme päällikön sijainen Sampo Saarinen on vankkumaton työmatkapyöräilijä. Päivittäinen pyöräily Papagoun kukkuloilta lähetystölle säästää aikaa ja ympäristöä, terveysvaikutuksia unohtamatta!

Ateenan suurlähetystö ilmastotalkoisiin Kreikassa

Suomen suurlähetystö Ateenassa edustaa Suomea Kreikassa ja haluamme kantaa oman kortemme kekoon ilmaston puolesta. Sitoudumme haastamaan itsemme sekä kreikkalaiset ja kansainväliset kollegamme ilmastotekoihin ja siten vahvistamaan ilmastotietoutta Kreikassa ja kansainvälisesti. Tuomalla esiin konkreettisia ilmastotekoja ja olemalla aktiivinen ilmaston puolestapuhuja, voimme yhdessä löytää ratkaisuja ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin ja vahvistaa EU:n asemaa globaalina ilmastojohtajana.

Kestäviä ratkaisuja toimistolla ja matkalla toimistolle

Kestävyys on edustustomme toiminnan keskiössä puheenjohtajuuskauden aikana ja sen jälkeen. Ateenan toimiva julkinen liikenne ja pyöräily säilyvät jatkossakin diplomaattiemme ensisijaisena kulkuvälineenä, kuten myös käveleminen lyhyemmillä etäisyyksillä. Henkilöstömme on lisäksi sitoutunut välttämään kertakäyttömateriaalien käyttämistä, hillitsemään veden kulutusta ja minimoimaan ruokahävikin.

Vihreämmin kokousjärjestelyin ilmastojalanjälkeä pienentämään

Suomessa järjestetään kuusi kuukautta kestävän puheenjohtajuuskauden aikana noin 130 kokousta. Ministerikokousten keskittäminen Helsinkiin vähentää liikenteestä aiheutuvia päästöjä ja vierailla on erinomaiset mahdollisuudet hyödyntää julkisia liikennevälineitä tai kevyen liikenteen väyliä Finlandia-talolla järjestettäviin kokouksiin. Suomeen suuntautuvan lentoliikenteen aiheuttamia päästöjä puolestaan kompensoidaan lahjoittamalla perinteisiin puheenjohtajuuslahjoihin budjetoitu summa YK:n kestävän kehityksen tavoitteita tukeviin hankkeisiin esimerkiksi Vietnamissa, Laosissa ja Ugandassa. #Greenmeetings -tunnus kuvaa kokousjärjestelyjä, jotka eivät jätä jälkeensä ruokahävikkiä tai jätettä.

Ateenan suurlähetystössä otamme Helsingin tapaan käyttöön #Greenmeetings -periaatteet. Hyödynnämme aiempaa enemmän tietotekniikkaa ja siten vähennämme tarpeetonta työmatkailua. Lähiruoan ja kasvispainotteisten kokoustarjoiluiden suosiminen, jätteen ja ruokahävikin minimointi ja tapahtumapaikkojen valitseminen ympäristönäkökulmasta edustaa kestävää kokoustamiskulttuuria. Se on samalla askel kohti pienempää ilmastojalanjälkeä. Kannustamme myös muita paikallisorganisaatioita etsimään kestävämpiä toimintamalleja.