Inge-Maj Lassfolk-Tsontos – pitkä tie stadin friidusta Hanian kunniakonsuliksi

Inge-Maj Lassfolk-Tsontos on toiminut kymmenen vuotta kunniakonsulina Haniassa, Kreetalla. Kyseessä on kunniatehtävä eikä päivätyö, mutta kiireisessä turistikohteessa Inge-Majlla on ollut usein kädet savessa.

Ensimmäisen kerran Inge-Maj saapui Kreikkaan turistina Rodokselle vuonna 1974, jolloin hän osallistui myös "[sotilas]junta alas" – mielenosoitukseen. Kaksi vuotta myöhemmin Inge-Maj tuli lomalle Haniaan ja tapasi nykyisen miehensä.

Pari vuotta Inge-Maj matkusteli silloisen asuinmaansa Ruotsin ja Kreetan väliä, sillä hänestä oli tärkeää oppia kieli ennen Kreikkaan muuttamista. Inge-Maj aloitti maassa matkaoppaana, jota varten oli kahden kuukauden koulutus Kyproksella.

Asettauduttuaan Haniaan tulivat avioliitto ja kaksi lasta, joiden kanssa Inge-Maj vietti kymmenen vuotta kotona. Sitten hän alkoi työskennellä koulutustaan vastaavissa tehtävissä hammashoitajana ja –hygienistinä.

Paikalliset suomalaiset edistävät kulttuuria ja kotimaisia kieliä

Inge-Maj toimi useita vuosia Hanian suomalaisten puheenjohtajana. "Edistin suomalaista kulttuuria järjestämällä joulujuhlia ja puhumalla karjalanpiirakoista", Helsingistä kotoisin oleva suomenruotsalainen Inge-Maj nauraa. Silloin toiminnassa oli 22 maan yhteinen Eurooppa-talo, missä järjestettiin festivaaleja Suomesta ja kerrottiin Lapista.

Ensimmäiset kuusi vuotta Inge-Maj oli ainut suomalainen Haniassa. Sittemmin suomalaisia on tullut lisää, nyt heitä on noin 30 aikuista ja lapset lisäksi, ja läheisessä Rethymnonissa 10-15. Osa on tullut parisuhteen vuoksi, mutta löytänyt paikkansa työelämässä. Inge-Maj kehuu suomalaisia ahkeriksi ja yritteliäiksi, jotka eivät säikähtäneet ja lähteneet paikalta edes Kreikan talouskriisin myötä.

Inge-Maj on paljasjalkainen stadilainen ja on jatkanut suomenruotsalaista kulttuuriperintöään sekä lapsilleen että lapsenlapsilleen. He kaikki ovat oppineet suomalaisia tapoja kotona ja Suomen-matkoilla, mutta käyneet kielen vuoksi Ruotsi-koulua.

Kunniakonsulin läsnäolo tuo turvallisuutta

Suurlähettiläs Ole Norrback (Ateenassa 2003-2007) tiedusteli Hanian suomalaisilta ehdokasta kunniakonsuliksi, joka olisi suomea, englantia, kreikkaa ja ruotsia puhuva nainen. Kun Inge-Maj etsiskeli sopivaa henkilöä, huomattiin, että hän itsehän olisi paras. Vaikka kyseessä on nimensä mukaisesti kunniatehtävä eikä palkkatyö, Inge-Maj lopetti samalla työuransa hammashoitajana. Mutta työ perheen rakennusurakointiyrityksessä on jatkunut kunniakonsulin tehtävän ohella ja Suomen kunniakonsulaatti sijaitseekin yrityksen toimistossa, kodin alakerrassa.

Inge-Maj kertoo, että ihmiset arvostavat, kun saavat palvelua omalla kielellään pulmatilanteissa, ja jälkeenpäin hän on saanut kiitoksia joulukorteissa. "Kun apua on saatavissa, se tuo turvallisuuden tunnetta", hän toteaa työstään turistien kanssa.

Matkanjärjestäjillä on lakisääteinenkin velvollisuus avustaa asiakkaitaan ongelmatilanteissa. Kunniakonsulia tarvitaan muun muassa, kun omatoimimatkalla olevat tarvitsevat tulkkausapua sairaalassa tai poliisiasemalla. Turistikauden päättyessä matkanjärjestäjien asiakkaita saattaa jäädä sairaalaan ja Inge-Maj katsoo, että kaikki pääsevät aikanaan kotimaahan.

Suomen lainsäädännön mukaan kunniakonsuli ei voi tehdä passia, vaan sitä varten on käännyttävä Ateenan-suurlähetystön puoleen. Mutta kunniakonsulilla on oikeus todistaa notaaritodistuksella henkilön allekirjoitus, kopio oikeaksi sekä se, että henkilö elää.

Inge-Maj toivottaa suomalaiset tervetulleeksi Kreetalle ja neuvoo heitä: "Ottakaa matkavakuutus, pitäkää huolta pankkikortista, nauttikaa merestä, kulttuurista ja hyvästä ruoasta.". Turistikauden juuri päätyttyä tuoreessa muistissa on myös pari ikävää seksuaalisen hyväksikäytön tapausta ja kokenut kunniakonsuli haluaa myös muistuttaa, että ei kannata ottaa vastaan drinkkejä vierailta, eikä liikkua yksin yöaikaan.

Teksti ja kuvat: Eili Andersson