Utrikesminister Haavisto deltar i högnivåveckan i FN:s generalförsamling

Utrikesminister Pekka Haavisto deltar i den 74:e sessionen i Förenta Nationernas generalförsamling i New York.

Till huvudevenemangen under FN:s högnivåvecka hör generalsekreterares klimatmöte och toppmötet om hållbar utveckling. Finlands delegation leds av republikens president Sauli Niinistö, som håller Finlands anförande under generaldebatten tisdagen den 24 september. I högnivåveckan deltar också utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari, miljö- och klimatminister Krista Mikkonen samt familje- och omsorgsminister Krista Kiuru.  

De främsta prioriteringarna i Finlands FN-politik är att försvara det regelbaserade internationella systemet, reformen av FN, konfliktförebyggande och fredsmedling, kvinnors och flickors rättigheter och hållbar utveckling.

”Finlands prioriteringar är i linje med generalsekreterarens prioriteringar och med FN:s allmänna målsättningar. Finland arbetar aktivt för att stärka FN:s ställning och handlingsförmåga och för att genomföra de globala målen i Agenda 2030”, konstaterar Pekka Haavisto.

I minister Haavistos program under högnivåveckan liggen tyngdpunkten på konfliktförebyggande och fredsmedling. Finland vill i synnerhet stärka ungdomars och kvinnors deltagande i fredsprocesser. Under veckan står utrikesminister Haavisto värd för ett möte för FN:s fredsmedlingsgrupp, som ska diskutera ny teknik.

”Finland vill bygga fred och erbjuda lösningar. Att förebygga konflikter, medla och bygga fred har redan länge varit prioriteringar i vår utrikespolitik, och det blir allt viktigare. De mänskliga rättigheterna och jämställdhet ligger i spetsen för vår utrikespolitik”, framhåller Haavisto.

På minister Haavistos program står också evenemang kring Afrika, Syrien och Mellanöstern samt om humanitär rätt och mänskliga rättigheter. Han kommer därtill att delta i ett möte för EU:s utrikesministrar, i en konferens om provstoppsavtalet och i en så kallad transatlantisk middag på inbjudan av Förenta staternas utrikesminister Mike Pompeo.

Minister Haavisto kommer att ha ett stort antal enskilda möten med olika länders ministrar. Under veckans lopp kommer han också att träffa FN:s ledning och företrädare för organisationer som arbetar med konflikter och mänskliga rättigheter.

Mer information om utrikesministerns program: Anna Salovaara, enhetschef, enheten för FN och allmänna globala ärenden, tfn +358 295 350 018, och Jeri Aalto, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn + 358 50 472 0725

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].