Suomi tukee Ukrainan koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden energiansaantia

Suomi antaa Ukrainan energiasektorin tarpeisiin yhteensä 4,5 miljoonaa euroa lisätukea. Tuen avulla vastataan koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden akuuttiin energiantarpeeseen sekä kehitetään pidemmällä aikavälillä maan energiatehokkuutta.

Venäjä on syksyn ja alkutalven ajan iskenyt Ukrainan energiainfrastruktuurin ja tuhonnut siitä jo noin 40 prosenttia. 

”Kiireellisimmät tarpeet Ukrainassa liittyvät nyt energian saannin ja asumisen turvaamiseen. Suomen antamalla lisätuella helpotetaan tavallisten ihmisten elämää ja varautumista talveen”, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sanoo.

Suomi antaa 4,5 miljoonaa euroa lisätukea Itä-Euroopan energiatehokkuus- ja ympäristörahasto E5P:n kautta. Vuodesta 2010 toiminut E5P tukee kuntien energiatehokkuus ja -turvallisuushankkeita. Venäjän helmikuussa käynnistämän hyökkäyssodan jälkeen E5P:n hankkeita on sopeutettu niin, että ne vastaavat sodan aiheuttamiin kiireellisiin tarpeisiin. 

Suomen nyt antamalla rahoituksella turvataan muun muassa koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden energiansaantia. Esimerkiksi lähes miljoonan asukkaan Dniprossa hankitaan varavoimalaitteita 24 kouluun ja päiväkotiin sekä niiden pommisuojiin lämmityksen ja valaistuksen turvaamiseksi myös sähkökatkosten aikana. Kiovassa puolestaan parannetaan päiväkotien ja koulujen lämmityksen energiatehokkuutta, mikä edesauttaa energiatilanteen vakauttamista kaupungissa. 

”Tämän rinnalla tehdään myös Ukrainan energiatehokkuutta parantavaa työtä: kehitetään muun muassa maan kaukolämpöä, jätehuoltoa ja energiatehokkaita julkisen liikenteen ratkaisuja”, ministeri Skinnari sanoo. 

Ukraina on yksi eniten energiaa asukasta kohti kuluttavista maista ja tarvitsee merkittäviä investointeja modernisoidakseen infrastruktuuriaan ja lisätäkseen energiatehokkuuttaan sekä uusiutuvien energialähteiden käyttöä.

Suomi on tukenut Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) hallinnoimaa E5P-rahastoa pitkäjänteisesti sen perustamisesta alkaen. Ukrainan lisäksi Suomen tukea osoitetaan Armeniaan, Azerbaidzhaniin, Georgiaan ja Moldovaan, 400 000 euroa kuhunkin. 

E5P-rahaston kautta annettavan avun lisäksi Suomi valmistelee Ukrainan kuntien tukemista energiasektorin kestävän elpymisen suunnittelussa ja toteutuksessa, sekä sodan aiheuttamien tuhojen korjaamiseksi. 
 

Lisätietoja

  • Emmi Mäkelä, kehitysyhteistyö ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja, puh. +358 50 473 6694 
  • Matti Väänänen, tiiminvetäjä, Itä-Euroopan ja Keski-Aasian yksikön kehityspolitiikan neuvonantaja, puh. 0295 350 702
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]