EU-kauppaministerit keskustelevat kauppapolitiikan suunnasta, WTO:sta ja suhteista Yhdysvaltoihin

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari osallistuu EU:n kauppaministereiden kokoukseen Brysselissä 20. toukokuuta 2021.

Asialistalla ovat EU:n kauppapoliittinen strategia tulevina vuosina, Maailman kauppajärjestö WTO:n näkymät sekä EU:n kauppasuhteet Yhdysvaltoihin. Ministereillä on kokouksen yhteydessä myös mahdollisuus epäviralliseen näkemystenvaihtoon sekä WTO:n pääjohtaja Ngozi Okonjo-Iwealan että Yhdysvaltojen kauppaedustaja Katherine Tain kanssa.

Keskustelua EU:n kauppapoliittisesta linjasta on käyty komission helmikuussa julkaiseman tiedonannon pohjalta. Ministeri Ville Skinnari katsoo, että muuttuneessa maailmassa tarvitaan uudenlaista kauppastrategiaa, joka omalta osaltaan auttaa vastaamaan globaaleihin haasteisiin. Hän toivoo, että kauppaministerit lähettävät yhteisen viestin EU:n avoimuudesta samalla kun kansainvälisen kaupan epäreiluihin käytäntöihin ollaan valmiita puuttumaan. 

Keskustelu myös WTO:n uudistamisesta jatkuu.  Ministeri Skinnari pitää tärkeänä, että uudistamistyössä päästäisiin eteenpäin ja että loppuvuonna järjestettävän ministerikokouksen päätöksillä vahvistetaan monenvälistä kauppajärjestelmää. ”Suomen ja EU:n viesti WTO:n pääjohtajalle on, että kokoukselle on asetettava kunnianhimoiset, mutta samalla realistiset tavoitteet”, ministeri sanoo. 

Ministeri Skinnari näkee transatlanttisissa kauppasuhteissa paljon mahdollisuuksia ja toivoo, että jatkossa painotetaan enemmän yhteisiä intressejä erottavien tekijöiden sijaan. ”EU:n ja Yhdysvaltojen yhteistyötä tarvitaan myös globaaleihin haasteisiin vastaamisessa, ja pian päästään toivottavasti keskustelemaan tästä tarkemmin”, Skinnari toteaa ja jatkaa, että videokeskustelu kauppaedustaja Tain kanssa on hyvä tilaisuus kuulla lisää Yhdysvaltojen hallinnon ajattelusta.  

Lisätietoja:

kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin diplomaattiavustaja Juha Niemi, puh. +358 50 478 1387 sekä osastopäällikkö Ilkka-Pekka Similä, puh. +358 50 336 3856.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]