FN-konferens om Syrien ordnas i Helsingfors

Finland har blivit ombett av FN att stå värd för en konferens i Helsingfors den 24 januari 2017. Under konferensen presenteras FN:s humanitära plan för Syrien 2017, och en biståndsplan som innefattar Syriens grannländer 2017–2018 offentliggörs. Genom konferensen vill FN uppmärksamma det underfinansierade hjälpbehovet i Syrien och dess grannländer.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen är värd och ordförande för konferensen. Statsminister Juha Sipilä öppnar konferensen och utrikesminister Timo Soinis anförande avslutar förmiddagens program.

Finland har understött Syriens krigsdrabbade befolkning och grannländerna som tar emot flyktingar sedan konflikten började. Genom att arrangera konferensen vill Finland stödja FN:s viktiga biståndsarbete.

”Finland vill också under detta möte fästa givarnas uppmärksamhet vid sådant som ofta försummas under konflikter. Vi framhåller kvinnors och flickors ställning, situationen för sårbara grupper, till exempel personer med funktionsnedsättning, och vikten av undervisning”, säger minister Mykkänen.

I konferensen deltar ledningen för flera FN-organ, bland annat cheferna för FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA), FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) och FN:s utvecklingsprogram (UNDP). Till konferensen väntas också representanter på ministernivå från Syriens grannländer och företrädare för andra internationella organisationer, för icke-statliga organisationer och den privata sektorn.

Läs mera på utrikesministeriets webbsidor(Länk till en annan webbplats.).