Ympäristötuoteneuvottelut tärkeitä Suomelle

Suomi järjesti Genevessä 20. lokakuuta seminaarin ympäristötuotteiden kaupan vapauttamisneuvottelujen puitteissa. Seminaari toi esille sopimuksen käytännön vaikutuksia uusiutuvan energian sektorilla ja painotti palvelujen, sekä tullien ulkopuolisten kaupanesteiden merkitystä ympäristötuotteiden kaupalle.

Suomen WTO:n tiloissa järjestämän seminaarin tarkoituksena oli edistää Suomelle tärkeän sopimuksen saamista päätökseen. Kuva: Tapio Pyysalo
Suomen WTO:n tiloissa järjestämän seminaarin tarkoituksena oli edistää Suomelle tärkeän sopimuksen saamista päätökseen. Kuva: Tapio Pyysalo

Seminaariin osallistui monia neuvottelijoita ja se osui hyvään saumaan ennen neuvottelujen loppurutistusta ja keskeistä Oslon kauppaministerikokousta. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä kestävän kehityksen ja kaupan keskus ICTSD:n ja ympäristöteollisuutta edustavan SETI Alliancen kanssa.

Vuonna 2014 käynnistettiin ympäristötuoteneuvottelut, joita käydään Genevessä useankeskisesti 17 maailmankauppajärjestön (World Trade Organisation, WTO) jäsenen kesken. Mukana ovat EU:n lisäksi muun muassa Yhdysvallat, Kiina, Singapore, Kanada, Japani, Australia ja Uusi-Seelanti.

Sopimuksen ytimessä on luettelo tullienvapautuksen kohteena olevista tavaranimikkeistä, jotka jakaantuvat eri sektoreihin. Sopimus lisäisi investointeja vihreään teollisuuteen ja edistäisi avoimien maailmanmarkkinoiden syntymistä ympäristöteknologialle. Neuvottelut pyritään päättämään kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Suomen WTO:n tiloissa järjestämän seminaarin tarkoituksena oli edistää Suomelle tärkeän sopimuksen saamista päätökseen aikataulun puitteissa ja korostaa palvelujen sekä tullien ulkopuolisten kaupanesteiden merkitystä ympäristötuotteiden kaupalle. Lisäksi seminaari painotti sopimuksen käytännön vaikutuksia uusiutuvan energian sektorilla.

Seminaari oli avoin ja suunnattu kaikille asiasta kiinnostuneille, mutta ensisijaisesti sillä tavoiteltiin meneillään olevien ympäristötuotesopimuksen neuvottelujen osallistujia.

Sopimus avaa mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille

Suomen Geneven suurlähettiläs Terhi Hakala piti tilaisuudessa avauspuheenvuoron, jossa hän painotti neuvottelujen olevan Suomelle prioriteetti, sillä Suomella on merkittävä määrä innovatiivisia cleantech-yrityksiä, joiden pääsyä kansainvälisille markkinoille halutaan edistää.

Suurlähettiläs Hakala korosti kaupan vaikutusta työssä ilmastonmuutosta vastaan ja painotti kaupan esteiden poistamisen olevan avainasemassa asian edistämisessä.

”Energiatehokkaiden tuotteiden tullimaksujen alentaminen on merkittävä askel ilmastonmuutoksen torjumisessa ja kestävän kehityksen edistämisessä, mutta Suomi korostaa myös muiden kaupan esteiden poistamisen tärkeyttä. Lisäksi tuotteisiin liittyvät palvelut, kuten huolto- ja kokoonpanotoimet kohtaavat merkittäviä markkinoillepääsyn esteitä”, lähettiläs korosti.

Seminaarissa puhuivat lisäksi Wärtsilän Marko Vainikka, Maguru Consultansin Veena Jha, ICTSD:n Johannes Bernabe sekä Trina Solarin Jodie Roussell.

Puhujat toivat eri näkökulmista esille uusiutuvan energian arvoketjuissa kohtaamiaan kaupanesteitä ja toisaalta sen pystyttämiseen tarvittavia palveluja.

Vainikka esitti, kuinka kaasumoottorit voivat joustavana energiamuotona kustannustehokkaasti tukea uusiutuvien energiamuotojen asentamista ja käyttöä. Hän korosti suomalaista cleantech-osaamista ja painotti, että sektorin nopean kehityksen takia sopimukseen tarvitaan päivitysmekanismi, jonka avulla siihen voidaan säännöllisesti lisätä uusia, innovatiivisia tuotteita.

Jha korosti vapaan kilpailun ja palvelujen merkitystä merkittävinä ajureina. Suurimpina kaupanesteinä hän nosti esille muun muassa polkumyyntitoimet ja yksityiset standardit.

Bernabe (Senior Associate, ICTSD) painotti monenlaisten palveluiden, kuten kokoonpano- ja huoltotoimien, kytkeytyvän oleellisesti uusiutuvan energian tuotteisiin.

Roussell painotti ympäristötuoteneuvottelujen olevan avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnan sekä vuoden 2030 kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Hän peräänkuulutti myös rahoituksen ohjaamista tehokkaammin uusiutuvan energian käyttöön.

Neuvottelut pyritään saamaan päätökseen kauppaministerikokouksessa Genevessä 3.-4. joulukuuta.

Maarit Saastamoinen