YK:n ihmisoikeustoimikunnan 59. istunto päättyi 25.4. Genevessä

Kuuden viikon aikana hyväksyttiin noin sata päätöslauselmaa joissa otetaan kantaa eri maiden ihmisoikeustilanteisiin ja eri aiheisiin. Istunnon työhön osallistui tuhansia delegaatteja. Myös YK:n pääsihteeri Kofi Annan vieraili istunnossa korostaen sen tärkeyttä.

Suomen valtuuskunta osallistui aktiivisella otteella Ihmisoikeustoimikunnan työhön. EU:n sisäisissä koordinaatioissa, avoimissa neuvotteluissa ja plenaarissa suomalaiset pitivät tarmokkaasti esillä Suomen kansallisia painopistealueita kuten naisten, lasten, alkuperäiskansojen ja vähemmistöjen oikeuksia. Suomi piti kansallisen puheen, jossa nostettiin esille niitä yksilöitä ja ryhmiä, jotka voivat joutua moniperusteisen syrjinnän uhreiksi.

Tämän vuoden istunto ei luonut paljon uusia mekanismeja. Ihmisoikeustoimikunta uudisti kuitenkin joitakin Suomen kannalta tärkeitä ihmisoikeusmekanismeja kuten työryhmän laittomista pidätyksistä, erityisedustajan ihmisoikeuksien puolustajista ja erityisraportoijat oikeushallinnon riippumattomuudesta, oikeudesta ruokaan ja oikeudesta riittävään asumistasoon.