YK:n ideat muuttivat maailmaa

Ideoilla on merkitystä, ja vahvimmat ideat muuttuvat instituutioiksi. YK:lla on ollut, sen puutteista huolimatta, suuri vaikutus maailmaan.

YK:n 1960- ja 1970-luvuilla kokemat haasteet ovat edelleen ajankohtaisia, totesi UNCTADin pääsihteeri Supachai Panitchpakdi viime viikolla Genevessä järjestetyssä julkisessa keskustelutilaisuudessa, jossa käsiteltiin YK:n historiaa.

Haasteiden voittamisessa ei ole onnistuttu, koska kaikki eivät osallistu peliin tai eivät pelaa sääntöjen mukaan. Monet jäsenmaat reagoivat vasta kriisitilanteissa. Globalisaation myötä YK:n tulisi tukea kestävää kehitystä, joka tulisi rakentaa inhimillisten arvojen ja innovaatioiden perustalle. Panitchpakdi sanoi uskovansa maailman kykyyn korjata epäoikeudenmukaisuudet.

Sussexin yliopiston kunniaprofessori Sir R. Jolly listasi tilaisuudessa yhdeksän YK:n ideaa, jotka muuttivat maailmaa. Ne ovat:

  • ihmisoikeudet kaikille,
  • sukupuolten välinen tasa-arvo,
  • oikeudenmukaisemmat kansainväliset taloussuhteet,
  • strategiat, jotka nopeuttivat köyhien maiden kehitystä,
  • sosiaalisen kehityksen ensisijaisuus,
  • kestävä ympäristö,
  • rauha ja turvallisuus sekä
  • inhimillinen kehitys.

Jollyn mukaan YK:n velvollisuus on uida vastavirtaan, kunnes ideoista tulee yleisesti hyväksyttyjä. Kaikkia ongelmia ei voida ratkaista yhtä aikaa, joten on keskityttävä valittuihin kohteisiin.

Jolly korosti myös YK:n tutkimuspanosta - 9 taloustieteen nobelistia - ja sitä, että YK:n analyysit maailman tilanteesta ovat usein poikenneet IMF:n mielipiteistä. Hän esitti myös kritiikkiä YK:n toimintaa kohtaan talouskriisin aikana. Washingtonin konsensukseen on luotettu liikaa, millä on ollut tuhoisat seuraukset. YK:n reagoi liian myöhään.

Kunniaprofessorin mukaan maailmanjärjestön synteihin kuuluu myös se, että kaikkein köyhimmät maat ovat saaneet YK:ltä liian vähän huomiota, kulttuuri on unohdettu, reagointi AIDSiin tuli aivan liian myöhään ja liian laimeana ja se, että YK suhtautuu puutteellisesti taloudellisiin epäoikeudenmukaisuuksiin niin maiden sisällä kuin maiden välisestikin.

Saldo on kuitenkin positiivinen.

Jolly näkee tulevaisuudessa uuden, moninapaisen maailmanjärjestyksen, jossa Aasialla on merkittävä rooli. Uudessa tilanteessa YK:n tulisi auttaa heikkoja maita ja avustaa sekä alueellisen että maailmanlaajuisen tasapainon löytämisessä. YK:n älyllisen panoksen vahvistamiseksi tarvitaan hyvää johtajuutta ja tutkimustyötä.

UNCTAD
YK