WFP:n pääjohtaja: Suomelta oikeanlaista apua maailman nälkäisille

Kolme viikkoa WFP:n pääjohtajana toiminut Sheeran vieraili Suomessa 3.-4. toukokuuta.

"Suomen Maailman elintarvikeavulle antama apu on hyvää, sillä se on joustavaa. Nälänhätää ei voida aina ennakoida, ja meillä on oltava joustavuutta reagoida nopeasti äkillisiin kriiseihin. Raha on parasta apua, sillä sitä voidaan suunnata nopeasti apua tarvitseviin kohteisiin", sanoi YK:n Maailman elintarvikeohjelman WFP:n pääjohtaja Josette Sheeran perjantaina Helsingissä. Kolme viikkoa WFP:n pääjohtajana toiminut Sheeran vieraili Suomessa 3.-4. toukokuuta.

"Maailman elintarvikeohjelma WFP tekee tärkeää työtä, jota Suomi on tukenut jo noin 20 vuotta. Viime vuonna Suomi osallistui toimintaan noin 18 miljoonalla dollarilla. Olen tyytyväinen, että minulla oli tilaisuus tavata WFP:n uusi pääjohtaja ja keskustella hänen kanssaan järjestön tulevista haasteista", sanoi perjantaina Sheeranin tavannut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen.

WFP on maailman suurin humanitaarinen avustusjärjestö, joka toimittaa ruoka-apua vuosittain noin 90 miljoonalle ihmiselle. Ruoka-avun varassa elää 100 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa. Sudanin Darfur on Maailman elintarvikeavun suurin avustusoperaatio. Tänä vuonna WFP ruokkii noin 5,5 miljoonaa ihmistä eri puolilla Sudania, Darfurissa kaksi miljoonaa ihmistä päivittäin.

"Olemme pystyneet lievittämään Sudanin nälänhätää, ja tässä myös Suomen antama apu on ollut tärkeää", sanoi juuri Sudanista palannut Sheeran. "Pienikin apu auttaa, ja jokainen yksittäinen kansalainen voi olla mukana auttamassa", Sheeran vakuutti. Pohjoismaat ovat yhdessä WFP:n kolmanneksi suurin avustaja.

Ilmastonmuutos uhkaa ruoantuotantoa

Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat kuivuuskaudet ja tulvat koettelevat rankimmin kaikkein köyhimpiä ja erityisesti Afrikkaa. Arvioiden mukaan 100-200 miljoonaa ihmistä uhkaa ilmastonmuutoksen aiheuttama nälänhätä. Monet maat ovat vastanneet ilmastonmuutokseen suosimalla biopolttoaineiden käyttöä. Tämä saattaa puolestaan nostaa ruoan markkinahintoja ja vaikuttaa kielteisesti köyhiin ja nälkäisiin.
"Monet uudet haasteet uhkaavat ruoantuotantoa ja taistelua nälkää vastaan, ja ilmastonmuutos on yksi näistä. WFP on valmistautunut tähän ja olemme jo keskustelleet asiasta muun muassa Euroopan unionin ja Pohjoismaiden kanssa."

YK:n vuosituhattavoitteiden toteutuksessa ollaan puolivälissä. Ensimmäinen vuosituhattavoite, jonka mukaan maailman nälkäisten määrä pitäisi puolittaa vuoteen 2015 mennessä, ei ole edennyt toivotulla tavalla. "Huolimatta WFP:n ja sen avunantajien valtavista ponnisteluista nälkäisten määrä on noussut vuosina 2004-2006, ja maailmassa on vuosittain neljä miljoonaa nälkäistä ja aliravittua ihmistä enemmän", Sheeran sanoi.

"Uskon kuitenkin, että voimme voittaa nälän elinaikanamme. Maailmassa on riittävästi ruokaa kaikille, ja meillä on nyt käytössämme nälän voittamiseen tarvittava tieto, taito, teknologia ja logistiikka. Monet Latinalaisen Amerikan maat, muun muassa Chile, sekä Aasian maat ovat jo saavuttaneet ensimmäisen vuosituhattavoitteen. Myös monet Afrikan maat ovat edenneet myönteisesti", Sheeran totesi.
Suomessa Sheeran osallistui yhteispohjoismaisiin keskusteluihin viiden Pohjoismaan edustajien kanssa. Sheeran tapasi myös pääministeri Matti Vanhasen sekä maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan.

Hyvää yhteistyötä suomalaisjärjestöjen kanssa

"Meillä oli hyvät keskustelut suomalaisten ministerien kanssa Suomen ja WFP:n yhteisistä, ajankohtaista aiheista. Teemme myös hyvää yhteistyötä monien suomalaisten järjestöjen kanssa", Sheeran sanoi.
Sheeran julkaisi perjantaina suomenkielisen version WFP:n tuottamasta humanitaarisesta Food Force -tietokonepelistä. "Tässä pelissä lapset voivat itse olla johtamassa avustusoperaatioita ja tuomassa toivoa apua tarvitseville ihmisille. Samalla lapset saavat tietoa WFP:n toiminnasta. Suomi on seitsemäs kieli, jolle peli on käännetty", Sheeran kertoi. Hän kiitti WFP:n suomalaista yhteistyökumppania Fida Internationalia hyvästä yhteistyöstä.

Food Force on 8–13-vuotiaille lapsille ja nuorille erityisesti opetuskäyttöön suunniteltu peli, joka kertoo taistelusta maailman nälänhätää vastaan. Suomalaisen version yhteistyökumppanina ja rahoittajana toimii suomalainen lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida International. Tietokonepelin suomalaisille hahmoille ovat lahjoittaneet äänensä näyttelijät Kati Outinen, Mikko Leppilampi, Jasper Pääkkönen, Minna Haapkylä, Hannu-Pekka Björkman ja Santeri Kinnunen.


ForminFinland
Uutiset, 4.5.2007