Vuoden 2012 Millennium-teknologiapalkinnon voittajan etsintä käynnistyi

Tekniikan Akatemia -säätiö etsii ehdokkaita vuoden 2012 Millennium-teknologiapalkinnon saajaksi. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi elämänlaatua merkittävästi parantavalle ja kestävää kehitystä tukevalle teknologiselle innovaatiolle. Ehdotuksia palkinnon saajaksi otetaan vastaan 31.7.2011 saakka.

Millennium-teknologiapalkinto jaetaan kesällä 2012 viidennen kerran. Suomalainen kunnianosoitus elämänlaatua parantavalle innovaatiolle myönnetään tutkimusryhmälle tai 1 - 3 henkilölle, joiden työllä on ollut ratkaiseva merkitys uuden innovaation synnylle.

”Puhtaan veden riittävyys, energiatehokkuus ja ihmisten terveyteen liittyvät ongelmat ovat haasteita, joiden ratkaisemiseksi tarvitaan teknologisia innovaatioita. Kansainvälisen palkintolautakunnan keskeisimmät kriteerit ovat innovaation suotuisa vaikutus ihmisten elämään ja kestävään kehitykseen, sen potentiaali arviointihetkellä ja tulevaisuudessa sekä innovaation aikaansaama muutoksen suuruus”, kertoo Tekniikan Akatemia -säätiön toimitusjohtaja Ainomaija Haarla.

“Hehkulamppu, radio ja penisilliini ovat merkkipaaluja teknologiakehityksen taipaleella. Valo, kommunikointi ja terveys ovat suurten keksintöjen tunnusomaisia teemoja. Tieteestä on tullut merkittävä tekijä uuden tekniikan kehittämisessä: transistori edellytti kvanttimekaniikan tuntemista, ja vasta elektronimikroskooppi paljasti DNA:n salaisuuden. Merkittävän oivalluksen kehittäminen teknologiseksi innovaatioksi vaatii uskoa ja pitkäjänteisyyttä. Millennium-teknologiapalkinto on tunnustus onnistumisesta tässä kehitystyössä”, linjaa palkintolautakunnan puheenjohtaja, Åbo Akademin kansleri Jarl-Thure Eriksson.

Ehdotuksia palkinnon saajaksi voivat tehdä tieteelliset seurat, yliopistot ja tutkimuslaitokset, yritykset ja yhdistykset. Itseään ei voi asettaa ehdolle.

Ehdotukset käsittelee eri teknologia-alojen asiantuntijoista koostuva kansainvälinen palkintolautakunta. Valintaprosessin loppusuoralle valitut innovaatiot julkistetaan keväällä 2012. Lopullisen päätöksen voittajasta tekee säätiön hallitus kansainvälisen palkintolautakunnan esityksen pohjalta. Finalistit ja pääpalkinnon voittaja palkitaan kesäkuussa 2012 Helsingissä.

Millennium-teknologiapalkinto on myönnetty neljä kertaa. Ensimmäisen palkinnon sai vuonna 2004 World Wide Webin keksijä Tim Berners-Lee. Syksyllä 2006 palkinto myönnettiin kirkkaan sinisen, vihreän ja valkoisen LED-valon sekä sinisen laser-valon – uusien vallankumouksellisten valolähteiden – keksijälle professori Shuji Nakamuralle. Vuonna 2008 pääpalkinnon sai professori Robert Langer keksinnöistään ja työstään lääkeaineiden vapautumisen säätelyssä ja kudosten uudelleenkasvattamisessa käytettävien innovatiivisten biomateriaalien kehittämiseksi. Neljännen pääpalkinnon sai vuonna 2010 professori Michael Grätzel kehittämistään väriherkistetystä aurinkokennoista.

Millennium-teknologiapalkinnon tavoitteena on nostaa esiin elämänlaadun parantamiseen ja kestävään kehitykseen tähtäävää tutkimus- ja kehitystyötä sekä innovaatioita. Vuodesta 2008 on pääpalkinnon saajan lisäksi palkittu 2–3 merkittävän innovaation kehittänyttä tutkijaa tai tutkimusryhmää. Palkinnon perustivat ja rahoittavat yhteistyössä suomalaiset järjestöt, teollisuus ja Suomen valtio. Palkinnon arvo on yli miljoona euroa. Millennium-palkinnon jakaa Tekniikan Akatemia -säätiö. Palkinnon suojelija on tasavallan presidentti.

Lisätietoja:

  • Toimitusjohtaja Ainomaija Haarla, Tekniikan Akatemia -säätiö, ainomaija.haarla (at) technologyacademy.fi, puh. 040 716 0703
  • Kansleri Jarl-Thure Eriksson, Åbo Akademi, Jarl-Thure.Eriksson (at) abo.fi, puh. 02 215 4380
  • Viestintäpäällikkö Jaana Kymäläinen, Tekniikan Akatemia -säätiö, jaana.kymalainen (at) technologyacademy.fi, puh. 040 352 7437
  • Lisätietoa palkinnosta sekä palkintolautakunnan jäsenistä: www.millenniumprize.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
  • Lisätietoa Tekniikan Akatemia -säätiöstä: www.technologyacademy.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)