Vesa Himanen korkean WTO-elimen puheenjohtajaksi

Suomen pysyvä edustaja Genevessä, suurlähettiläs Vesa Himanen on valittu Maailman kauppajärjestön WTO:n kauppapoliittisen maatutkintaelimen puheenjohtajaksi. Himasen valinta varmistui WTO:n yleisneuvoston kokouksessa 7. helmikuuta.

Maatutkintaelin on WTO:n korkeimman säännöllisesti kokoontuvan elimen, yleisneuvoston yksi muoto. Himanen kuuluu yhdessä yleisneuvoston ja riitojenratkaisuelimen puheenjohtajien kanssa troikkaan, joka tarvittaessa johtaa muun muassa WTO:n pääjohtajan valintaprosessia.

Suurlähettiläs Himanen toimii tällä hetkellä Kazakstanin liittymistyöryhmän puheenjohtajana. Hän on aikaisemmin johtanut myös WTO:n tavarakauppaneuvostoa. Himasen vuoden mittainen toimikausi alkaa helmikuussa.

Tutkintaelimen tehtävänä on edistää kauppasopimusten soveltamista WTO:n jäsenistön keskuudessa sekä kansallisten kauppapolitiikkojen ja menettelytapojen avoimuutta. Maatutkinnassa selvitetään myös WTO:n jäsenten kauppapolitiikan ja käytäntöjen vaikutusta monenkeskiseen kauppajärjestelmään. Vuoden 2007 aikana tutkintaelimen on tarkoitus kokoontua 18 kertaa. Tutkintalistalla ovat muun muassa EU:n, Australian, Kanadan ja Intian kauppapoliittiset maatutkinnat.

Maailman kauppajärjestö WTO on maailmanlaajuinen ja monenvälinen järjestö, joka toimii maailmankaupan vapauttamisneuvottelujen foorumina. WTO perustettiin 1.1.1995. Se korvasi tullitariffeja ja kauppaa koskevan yleissopimuksen GATT:in. Maailman kauppajärjestöön kuuluu nykyisin 150 jäsentä. Nykyinen kauppaneuvottelukierros Doha Development Agenda käynnistyi vuonna 2001.

Lisätietoja: suurlähettiläs Vesa Himanen, puh. +41 79 542 8423, ja ministerineuvos Ilkka-Pekka Similä, puh. +41 79 758 1693, Suomen pysyvä edustusto, Geneve


ULKOASIAINMINISTERIÖ
Tiedote 21/2007
8.2.2007








formin.finland(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

kauppa