Valtiosihteeri Peter Stenlund vieraili Genevessä 5.3.2014

Tuore valtiosihteeri Peter Stenlund vieraili Genevessä 5.3.2014. Hän esitti Suomen puheenvuorot ihmisoikeusneuvoston ja aseidenriisuntakonferenssin korkean tason tapahtumissa.

Puheenvuorossaan ihmisoikeusneuvostossa valtiosihteeri Stenlund käsitteli Ukrainan ja Syyrian tilanteita. Hän korosti myös Suomen sitoutumista kansainvälisten ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja vahvistamiseen, ihmisoikeusperustaiseen lähestymistapaan kehityksessä sekä naisten oikeuksien toteutumiseen. Valtiosihteeri Stenlund osallistui myös Suomen oheistapahtumaan osallistavasta opetuksesta, erityisfokuksena vammaisten henkilöiden oikeudet. 

Myös aseidenriisuntakonferenssissa valtiosihteeri Stenlund ilmaisi Suomen huolestuneisuuden Ukrainan tilanteesta. Hän korosti Suomen sitoutuneisuutta ydinaseriisuntaan ja sen sopimusmekanismeihin, erityisesti ydinsulkusopimukseen. Valtiosihteeri esitti neuvotteluiden käynnistämistä strategisista ydinaseista. Stenlund piti vuonna 2013 aikaansaatua asekauppasopimusta merkittävänä askeleena, ja ilmoitti Suomen valmiudesta ratifioida sopimus huhtikuun alussa. Syyrian kemiallisten aseiden tuhoaminen on merkittävä kansainvälinen operaatio, ja myös Suomi osallistuu siihen mm. Ekokemin kautta, joka hävittää vaarallisia kemikaaleja laitoksellaan.

Puheenvuorot kokonaisuudessaan englanniksi alla:

Puhe ihmisoikeusneuvostossa 5.3.2014(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Puhe Geneven aseidenriisuntakonferenssissa 5.3.2014(Linkki toiselle web-sivustolle.)