Uusi käsikirja auttaa valtioita toteuttamaan oikeutta puhtaaseen juomaveteen ja sanitaatioon

YK:n ihmisoikeusneuvoston työssä puhtaaseen juomaveteen ja sanitaatioon liittyen saavutettiin tärkeä virstanpylväs, kun oikeudesta puhtaaseen juomaveteen ja sanitaatioon vastaava erityisraportoija, Catarina de Albuquerque, julkaisi Suomenkin rahallisesti tukemana käsikirjan puhtaaseen juomaveteen ja sanitaatioon liittyvän ihmisoikeuden toteuttamiseksi. Suomi järjesti 10.9. yhdessä Saksan, Espanjan ja Sveitsin kanssa ihmisoikeusneuvoston oheistapahtuman, illan huipentuessa Catarina de Albuquerquen ja uuden käsikirjan kunniaksi järjestettyyn vastaanottoon. 

Erityisraportoija Catarina de Albuquerque (2. oikealta) esittelee uunituoretta käsikirjaansa yhdessä Portugalin, Saksan, Suomen, Sveitsin ja Espanjan suurlähettiläiden kanssa.

Uusi käsikirja koostuu yhdeksästä osasta, jotka keskittyvät eri osa-alueisiin puhtaan juomaveden ja sanitaation ihmisoikeuden toteuttamiseksi maatasolla kuten lainsäädäntöön, strategioihin ja suunnitelmiin, vesi- ja sanitaatiopalveluihin valtioiden sisällä, budjetointiin ja monitorointiin. Kukin osa tarjoaa käytännön tason ohjeita päätöksentekijöille ja virkamiehille ja sisältää jopa tarkistuslistan, josta toimijat voivat tarkistaa ettei mitään keskeistä ole jäänyt tekemättä. Käsikirjan tarkoituksena on estää ihmisoikeusloukkauksia tapahtumasta veden ja sanitaation alalla mutta toisaalta se tarjoaa toimintaohjeita tilanteeseen, jossa loukkaus on jo tapahtunut. Käsikirjaa on mahdollista hyödyntää myös muiden taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteuttamiseen.

Erityisraportoija de Albuquerque on kuusivuotisen erityisraportoijakautensa aikana rohkeasti korostanut valtioiden haasteita toteuttaa oikeutta veteen ja sanitaatioon myös länsimaissa, erityisesti talouskriisin aikana. Kehitysmaissa hän on erityisesti kiinnittänyt huomiota sanitaatioon ja hygieniaan, muun muassa siihen, miten puutteet puhtaan veden saatavuudessa ja vessojen puute vaikeuttavat ja jopa estävät tyttöjen koulunkäyntiä.

Suomi painottaa ihmisoikeustyössään naisten ja tyttöjen oikeuksia sekä taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia. Suomi on myös tehnyt työtä sen eteen, että ihmisoikeusperustaisuus toimisi pohjana vuoden 2015 jälkeisille globaaleille kehitystavoitteille. Suomi toteuttaa omassa kehitysyhteistyössään ihmisoikeusperustaista lähestymistapaa. Puhtaaseen veteen, sanitaatioon ja hygieniaan liittyvissä hankkeissa tämä tarkoittaa erityisesti hankkeiden kohdistamista haavoittuvassa asemassa oleviin kuten naisiin ja tyttöihin, alkuperäiskansoihin, etnisiin vähemmistöihin sekä vammaisiin henkilöihin. Suomella on vesihankkeita Nepalissa, Etiopiassa ja Keniassa.

Lisää oikeudesta veteen ja sanitaatioon:
http://www.ohchr.org/EN/Issues/WaterAndSanitation/SRWater/Pages/SRWaterIndex.aspx(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)