UNHCR:n Toimeenpanevan komitean 55. istunto

UNHCR:n Toimeenpaneva komitea kokoontuu vuosittain päättämään järjestöä koskevista ajankohtaisista kysymyksistä.

Toimeenpanevan komitean istuntoon osallistuvat niin komitean jäsenmaat, tarkkailijamaat ja lukuisat tarkkailijajärjestöt, ml. kansalaisjärjestöt. UNHCR:n Toimeenpanevan komitean istunto onkin yksi vuoden tärkeimmistä humanitaarisista kokouksista Genevessä. Järjestyksessä 55. komitean istunto kokoontui Genevessä 4.-8.10.2004.

Pakolaispäävaltuutettu Ruud Lubbers avasi kokouksen luomalla katsauksen niin eri puolilla maailmaa vallitseviin pakolaistilanteisiin kuin UNHCR:n kehittämiseen järjestönä, ml. pakolaisten suojelun tehostaminen entisestään. Hän kiinnitti huomiota pitkittyneisiin pakolaistilanteisiin ja niiden kestävään ratkaisemiseen. Lisäksi hän ilmaisi huolensa siitä, että humanitaariset työntekijät työskentelevät entistä vaarallisemmissa ja vaikeammissa olosuhteissa. Pakolaispäävaltuutettu Lubbers muistutti myös kumppanuuden ja yhteistyön merkityksestä muiden järjestöjen kanssa.

Kokoukseen oli kutsuttu erityisvieraaksi WFP:n (World Food Programme, Maailman Elintarvikeohjelma) johtaja James Morris. Hän korosti WFP:n ja UNHCR:n hyvää yhteistyötä pakolaisten auttamisessa. Elintarvikeavun varmistamisesta pakolaisille käytiin myös paneelikeskustelu. Lisäksi kokouksen yhteydessä järjestettiin toinen paneelikeskustelu koskien ilman kansalaisuutta olevia henkilöitä. Paneeli juhlisti samalla kansalaisuudettomia koskevan konvention 50-vuotista voimaantuloa.

Suomi on UNHCR:n merkittävä rahoittajamaa ja Suomi osallistuukin aktiivisesti UNHCR:n toimintaan koskien pakolaiskysymysten ja pakolaisten suojelun edistämistä. Suomi nosti esille kansallisessa yleispuheenvuorossaan ratkaisujen löytämisen pitkittyneisiin pakolaistilanteisiin ja painotti suojelun tehostamista. Lisäksi Suomi korosti ihmisoikeuksien kunnioittamista sekä erityisesti naisten ja lasten huomioimista pakolaistilanteissa. Suomi esitti huolensa humanitaaristen työntekijöiden turvallisuudesta. Tehokkaan pakolaisten suojelun ja auttamisen takaamiseksi myös työntekijöiden turvallisuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Suomen delegaatio koostui niin eri ministeriöiden kuin myös kansalaisjärjestöjen edustajista.

UNHCR/excom(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)