Tutkimus: Siirtolaisvirtojen tukahduttaminen johtaa ihmisten salakuljetukseen

International Council for Human Rights Policy (ICHRP) -järjestö on julkaissut uuden tutkimuksensa maahanmuutosta, ihmissalakuljetuksesta ja ihmisoikeuksista.

Poikkitieteelliseen ihmisoikeustutkimukseen erikoistunut International Council for Human Rights Policy (ICHRP) -järjestö julkaisi 13. heinäkuuta uuden tutkimuksensa sääntelemättömästä maahanmuutosta, siirtolaisten salakuljettamisesta ja ihmisoikeuksista.

Maailmanlaajuisesti siirtolaispolitiikkaan vaikuttaa kolme keskeistä tekijää: lainkäyttö ja rajojen valvonta, taloudelliset intressit sekä ihmisten suojelu. Tutkimuksen mukaan maahanmuuttoa sääntelevät politiikkaohjelmat epäonnistuvat, koska suojelu on niissä marginaalisessa asemassa.

Siirtolaisvirtojen tukahduttaminen ei estä ihmisten yrityksiä tavoitella itselleen parempaa elintasoa, mutta se on omiaan johtamaan salakuljetukseen.

Siirtolaiskeskustelu on hyvin polarisoitunutta ja vääristynyttä muukalaisvihan ja rasismin takia. Ihmisoikeudet tarjoavat lähtökohdan siirtolaisten suojelulle sekä aineksia tasapainoisempaan ja järkevämpään siirtolaispolitiikkaan.

Tutkimus käsittelee luvuittain lainkäyttöä, taloudellista kontekstia, politiikkahaasteita, ihmisoikeuksia, työ- ja rikoslainsäädäntöä sekä salakuljetuksen sääntelyä Palermon pöytäkirjojen avulla. Tutkimuksen liitteenä on lista siirtolaisten oikeuksista.

Tutkimuksen julkistamistilaisuudessa puhunut YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Navanethem Pillay painotti, että hänen toimistonsa kuudesta temaattisesta painopisteestä yksi on nimenomaan siirtolaisuus. Pillayn mukaan tutkimus tarjoaa toimistolle merkittäviä lisävälineitä siirtolaiskysymysten käsittelyyn.

ihmisoikeudet
muuttoliike