Tuokioita hyvinvointivaltion rakentamisessa  - valokuvanäyttely ajankuvista Suomessa 30-luvulta 70-luvulle

YK:n palatsissa Genevessä on näytteillä parhaillaan kolmen suomalaisen valokuvaajan näyttely, jossa esitetään kuvia 1930-luvulta 1970-luvulle. Kuvat kertovat tarinoita hyvinvointivaltion rakentamisen eri osa-alueilta. Niissä esitellään taidetta ja teollisuutta, maaseutua ja kaupunkikuvaa, uusia luksustuotteita ja köyhyyttä; kaiken kaikkiaan kattava tarina suomalaisen yhteiskunnan kehityksestä eri vuosikymmenillä.

Näyttelyssä nähdään kolmen suomalaisen mestarivalokuvaajan töitä. Heikki Aho (1895-1961) ja Björn Soldan (1902-1953) olivat suomalaisen valokuvaamisen ja elokuvateollisuuden edelläkävijöitä. He aloittivat legendaarisen visuaalisen taiteen yrityksensä Aho & Soldanin vuonna 1924.

Heikki Ahon tytär Claire Aho (1925-2015) aloitti 1940-luvun lopulla Aho & Soldanissa dokumenttielokuvien tekijänä. Hänellä oli myös oma valokuvastudionsa ja hänestä tuli suomalaisen värivalokuvauksen pioneeri.  Ahon valokuviin on ikuistettu tuon ajanjakson leimallisia piirteitä, väriä ja huumoria. Muodin ja mainosten parissa Aho tallensi sodanjälkeistä modernia Suomea. 1950-luvulla muotia hallitsivat vielä salonkiluomukset, mutta reipas marihenki oli jo tulossa. Koteihin kaupattiin radioita, jääkaappeja ja matkakirjoituskoneita. Aho tallensi myös uuden nuorisokulttuurin ensi askeleita kuten farkkuja, vespoja ja Coca-Colaa.

Näyttelyn avajaisia vietettiin 3.5.2017. Näyttelyn avasi Genevessä samaan aikaan vieraillut sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila, joka johti Suomen delegaatiota YK:n ihmisoikeusneuvoston yleismaailmallisen määräaikaistarkastelun Suomea koskevassa tarkastelussa (UPR, Universal Periodic Review).  Näyttely on esillä Geneven YK campuksen E -rakennuksessa.

Ilmainen koulutus, kestävä kehitys, tasa-arvo ja ihmisoikeudet ovat olleet ratkaisevassa asemassa, kun Suomesta on tullut menestyvä hyvinvointivaltio vain sadassa vuodessa. Näyttely kuvaa tätä kehitystä.

Näyttely on esillä Geneven YK:n palatsilla 18.5.2017 saakka.

Kuva: Riitta Puukka
YK:n kirjaston johtaja Francesco Pisanon avajaispuhetta kuuntelemassa Jussi Brofelt, suurlähettiläs Terhi Hakala sekä ministeri Pirkko Mattila
Kuva: Riitta Puukka
Jussi Brofelt, suurlähettiläs Terhi Hakala, ja ministeri Pirkko Mattila
Kuva: Riitta Puukka
Avajaisivieraita
Kuva: Riitta Puukka
Avajaisvieraita