Suomi valittiin koordinoimaan ajoneuvomiinakysymyksiä

Suomi valittiin CCW:n (Eräät tavanomaiset aseet) vuosikokouksessa 28.11. 2003 koordinoimaan ajoneuvomiinakysymyksiä. Ensimmäiset Suomen koordinoimat asiantuntijaistunnot pidettiin 8.-12.3.2004.

Yleisiä asiantuntijakokouksia johti suurlähettiläs Markku Reimaa ja sotilasasiantuntijakokousta eversti Juhani Kääriäinen.

Mandaatin mukaisesti Suomen johtamissa asiantuntijakokouksissa käsittelyyn tulevat kaikki ajoneuvomiinoja koskevat esitykset. Keskeisin niistä on USA:n ja Tanskan ja 28 muun maan puoltama oikeudellisesti sitovaan pöytäkirjaan tähtäävä esitys.

Asiantuntijakokousten on pyrittävä laatimaan suosituksia marraskuussa vuonna 2004 kokoontuvalle CCW-osapuolikokoukselle. Pohjaa työlle luo mm. Saksan laatima matriisi ns. herkistä sytyttimistä. Käyttökelpoisia ja ennaltaehkäiseviä toimia ja suosituksia voidaan hahmotella myös ajoneuvomiinojen itsetuhoamis-, neutralisointi- ja purkamislaitteiden osalta.



Yksi vaikeimmista kysymyksistä koskee ajoneuvomiinojen havaittavuutta.

Keskusteluissa korostuvat sekä humanitaariset aspektit että sotilaalliset välttämättömyydet.

Koordinaattori valmistelee parhaillaan paperia 5.-16.7.2004 pidettävää asiantuntijakokousta varten. Se on tarkoitus jakaa hyvissä ajoin ennen heinäkuun kokousta.

CCW-prosessia johtaa kokonaisuudessaan Kroatian Geneven suurlähettiläs Gordan Markotic. Intian CD-suurlähettiläs Jayant Prasad johtaa asiantuntijaprosessia sotien räjähtämättömistä jäänteistä (ERW).