Suomi tukee vähiten kehittyneiden maiden kaupankäyntikyvyn vahvistamista 1,3 miljoonalla eurolla

Suomi lahjoitti ensimmäisten joukossa uuteen Enhanced Integrated Framework -rahastoon 1,3 miljoonaa euroa. Rahat käytetään rakentamaan vähiten kehittyneiden maiden kykyä käydä kauppaa ja hyötyä kansainvälisestä kaupasta. Taustalla on se tosiasia, että vaikka vähiten kehittyneet maat hyötyvät erilaisista niille suotuisista kauppajärjestelyistä, niillä ei useinkaan ole riittävää kapasiteettia ja kilpailukykyä hyödyntää myönnettyjä etuja.

Enhanced Integrated Framework (EIF) on kaupan alan teknisen avun koordinaatio-ohjelma, joka perustuu kumppanuuteen vähiten kehittyneiden maiden, avunantajamaiden ja kansainvälisten järjestöjen välillä. Jälkimmäisiin kuuluvat Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, Kansainvälinen kauppakeskus ITC, YK:n kauppa- ja kehityskonferenssi UNCTAD, YK:n kehitysohjelma UNDP, Maailmanpankki ja Maailman kauppajärjestö WTO.

Ohjelma avustaa vähiten kehittyneitä maita kauppakapasiteetin rakentamisessa ja kansainväliseen kauppaan liittyvien aiheiden integroimisessa kansallisiin kehitysohjelmiin. EIF on keskeisin kansainvälinen ohjelma, jolla pyritään edistämään maakohtaisesti kaupan edellytysten ja kansallisten köyhyydenvähentämis-strategioiden välistä linkkiä. Syyskuussa 2008 julkistettu "Kauppaa tukeva kehitysyhteistyö - Suomen toimintasuunnitelma 2008–2011" korostaa EIF:n olevan Suomelle merkittävä monenkeskinen yhteistyöväline.

EIF korvaa vuonna 1997 perustetun Integrated Frameworkin (IF). Uudistuksen pyrkimyksenä on vahvistaa vähiten kehittyneiden maiden kykyä hallinnoida ohjelmaa, kasvattaa niiden käytössä olevia resursseja ja tehdä rahoituksesta aiempaa ennakoitavampaa. Suomi on tukenut IF-ohjelmaa vuodesta 2004, ja EIF-rahastoon nyt maksettu 1,3 miljoonaa euroa on tähän mennessä suurin vuosittainen tukisumma.

WTO: Press/549 Finland donates EUR1.3 million to help least-developed countries benefit from trade(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Formin.finland.fi: Julkaisu: Kauppaa tukeva kehitysyhteistyö - Suomen toimintasuunnitelma (2008-2011)(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

WTO
kauppa