Suomi tärkeässä roolissa Kazakstanin liittyessä WTO:hon

Lähes 20 vuotta kestäneiden liittymisneuvotteluiden tuloksena Kazakstan on hyväksytty Maailman kauppajärjestön (WTO) 162. jäseneksi. WTO:n yleisneuvosto teki päätöksen Kazakstanin jäsenyydestä 27.7.2015 järjestetyssä kokouksessaan Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbayevin läsnäollessa. Kazakstanin jäsenyys astuu voimaan syksyn aikana.

Suomi on ollut tärkeässä roolissa Kazakstanin liittymisneuvotteluissa. Kazakstanin liittymistyöryhmän puheenjohtajana on toiminut suomalainen koko liittymisprosessin ajan. Neuvottelut saatettiin päätökseen ulkoasiainneuvos Vesa Himasen johdolla, joka toimi liittymistyöryhmän puheenjohtajana kahteen otteeseen, yhteensä kahdeksan vuoden ajan. Sekä Suomi että puheenjohtaja Himanen saivat tehtävän hoidosta runsaasti kiitosta niin Kazakstanilta kuin neuvotteluihin aktiivisesti osallistuneilta WTO-jäseniltä.

Kuva: Soudachanh Tandara-Stenier
Vesa Himanen toimi puheenjohtajana Kazakstanin liittymisneuvotteluissa.

Kazakstanin jäsenyysneuvottelut olivat vaikeat. Niitä mutkistivat viime vuosina erityisesti Kazakstanin liittyminen Euraasian talousliittoon ja Ukrainan kriisin kärjistyminen. Kazakstanin liittymissopimusta pidetään yhtenä WTO:n historian korkealaatuisimmista ja kunnianhimoisimmista. Voimakkaasti kasvavana taloutena Kazakstanin jäsenyys tuo oman merkittävän lisänsä monenkeskiselle kauppajärjestelmälle. Jäsenyydellä on myös systeemisesti tärkeä merkitys, sillä se osoittaa, että WTO pystyy tuottamaan tärkeitä tuloksia vaikeissakin olosuhteissa.