Suomi puolustaa tyttöjen ja naisten oikeuksia ja tukee Hollannin aloitetta

Suomi on huolestunut siitä, että kehitysmaissa tehtävä työ naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyden hyväksi on vastatuulessa. Siksi Suomi on omassa kehityspolitiikassaan keskittänyt voimavarojaan juuri tyttöjen ja naisten oikeuksien vahvistamiseen.

”Suomen pitää ottaa entistä vahvempi rooli myös poliittisissa keskusteluissa niin Euroopan unionissa kuin YK:ssakin. Meidän on puhuttava niiden puolesta, joiden ääni ei muuten kuulu. Se tarkoittaa aktiivista vaikuttamista siihen, että kansainvälinen yhteisö kiinnittää huomiota naisiin kohdistuvaan seksuaaliseen väkivaltaan, nuorten oikeuteen saada seksuaalikasvatusta ja seksuaaliterveyspalveluihin sekä turvalliseen äitiyteen”, painottaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Suomi antaa tukensa Alankomaiden tuoreelle SheDecides-aloitteelle, joka tähtää tuen varmistamiseen niille järjestöille, jotka kärsivät Yhdysvaltain suunnittelemista leikkauksista. Niihin järjestöihin lukeutuu muun muassa YK:n väestörahasto UNFPA, joka kuuluu Suomen tärkeimpiin monenkeskisiin kumppaneihin.

Naisten ja tyttöjen mahdollisuudet päättää omasta kehostaan, naimisiin menosta ja lasten hankinnasta ovat keskeisiä tekijöitä koko perheen hyvinvoinnille ja toimeentulolle sekä edellytys tasapainoiselle väestökehitykselle. Maailmassa elää yli 220 miljoonaa naista ilman toivomaansa ehkäisyä.

Yhdysvaltojen kaavailemat, vuositasolla noin 600 miljoonan dollarin leikkaukset perhesuunnittelu- ja lisääntymisterveysohjelmiin heikentävät toteutuessaan erityisesti köyhien naisten ja tyttöjen mahdollisuuksia saada tarvitsemiaan palveluja.

Tiedote kokonaisuudessaan on luettavissa ulkoasiainministeriön verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.)