Suomi osallistuu rypäleaseita koskeviin neuvotteluihin

Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa käsiteltiin maanantaina 26. marraskuuta Suomen osallistumista rypäleaseita koskeviin kansainvälisiin neuvotteluihin.

Suomi osallistuu neuvotteluihin kahdella foorumilla; eräiden tavanomaisten aseiden rajoittamissopimuksen (Convention on Certain Conventional Weapons, CCW) puitteissa ja niin kutsutun Oslon prosessin puitteissa. Oslon prosessin seuraava kokous järjestetään Wienissä 5.-7.12.2007. Oslossa helmikuussa 2007 käynnistyneen rypäleaseita koskevan prosessin tavoitteena on neuvotella vuoden 2008 loppuun mennessä oikeudellisesti sitova kansainvälinen sopimus, joka kieltää sellaiset rypäleaseet, jotka aiheuttavat kohtuutonta haittaa siviiliväestölle. Neuvotteluprosessissa on nyt mukana noin 80 maata.

Tasavallan presidentti ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta sopivat Suomen osallistumisesta Wienin kokoukseen sekä neuvotteluja koskevasta mandaatista. Suomi pitää tärkeänä, että rypäleaseiden aiheuttamiin humanitaarisiin ongelmiin puututaan. Suomen näkemyksen mukaan ongelmiin voidaan vastata muun muassa parantamalla rypäleaseiden teknistä luotettavuutta. Suomen mielestä tulevan järjestelyn tulee ottaa huomioon sotilaalliset tarpeet, koska rypäleaseilla on oleellinen merkitys Suomen puolustuskyvyn kehittämisessä.

Tasavallan presidenttiä ja ulko- ja turvallisuuspoliittista valiokuntaa informoitiin lisäksi puolustusalan yhteistyön kehittämisestä Ruotsin ja Norjan kanssa. Ruotsissa ja Norjassa on laadittu selvitys maiden välisen puolustusyhteistyön tiivistämismahdollisuuksista. Yhteistyön on todettu olevan avoinna myös Suomelle. Suomi on todennut olevansa kiinnostunut yhteistyöstä, ja yhteistyömahdollisuuksia selvitetään.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Outi Holopainen, ulkoasiainministeriö, p. (09) 1605 6185 ja yksikön johtaja Mari Eteläpää, puolustusministeriö, p. (09) 1608 8135


Valtioneuvoston viestintäyksikkö

Tiedote 361/2007
26.11.2007
formin.finland.fi












formin.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)