Suomi osallistui rypäleaseita koskeneeseen kokoukseen

Wienissä 5.-7. joulukuuta järjestetty kokous oli osa Oslossa helmikuussa 2007 käynnistynyttä Oslon prosessia. Kokoukseen osallistui 138 valtiota sekä kansainvälisten järjestöjen ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Kokouksessa ei vielä neuvoteltu sopimuksesta, vaan osallistujat toivat vasta esiin näkemyksiään kysymyksistä, joita tulevassa sopimuksessa olisi huomioitava. Näitä ovat muun muassa sopimuksella kiellettävien rypäleaseiden määrittelyt, varastojen tuhoaminen, raivaus ja uhrien avustaminen.

Suomi pitää tärkeänä puuttua rypäleaseiden käytöstä aiheutuviin humanitaarisiin ongelmiin. Wienin kokouksessa Suomi toi esille näkemyksensä seikoista, joita tulevissa sopimusneuvotteluissa tulisi huomioida. Suomi pitää lähtökohtana Oslon julistusta, jonka tavoitteena on neuvotella vuoden 2008 loppuun mennessä oikeudellisesti sitova kansainvälinen sopimus, joka kieltää sellaiset rypäleaseet, jotka aiheuttavat kohtuutonta haittaa siviileille. Suomen näkemyksen mukaan humanitaarisiin ongelmiin voidaan vastata muun muassa parantamalla rypäleaseiden teknistä luotettavuutta. Suomi katsoo, että nykyisistä rypäleaseista kiellettyjä tulisi olla sellaisten, joissa ei ole minkäänlaista varmistusmekanismia. Jotta kyettäisiin tehokkaasti vaikuttamaan tietyn tyyppisten rypäleaseiden aiheuttamiin humanitaarisiin ongelmiin, korostaa Suomi kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa huomioidaan humanitaaristen ja sotilaallisten näkemysten tasapaino. Lähtökohtana tulee olla jo olemassa olevan kansainvälisen humanitaarisen oikeuden ja asevalvontasopimusten noudattaminen. Tärkeätä on myös saada suuret rypäleaseiden tuottaja- ja käyttäjämaat mukaan.

Oslon prosessin seuraava kokous järjestetään Wellingtonissa 18.-22. helmikuuta 2008.

Suomi on mukana rypäleasekysymyksen käsittelyssä myös tavanomaisten aseiden rajoittamissopimuksen puitteissa, missä on sovittu neuvotteluiden aloittamisesta vuoden 2008 alussa.

Lisätietoja: asevalvonnan yksikön päällikkö Outi Holopainen, puh. 040 354 7518

Tiedote 276/2007
7.12.2007
formin.finland.fi











formin.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)