Suomi lisää tukea YK:n humanitaarisen avun yksikölle

Suomi on päättänyt nostaa vuosittain annettavan yleistuen määrää YK:n humanitaarisen avun koordinaatioyksikölle (OCHA) 3 miljoonasta eurosta 3,5 miljoonaan. Tuen kokonaismäärä vuosina 2015–2018 tulee olemaan 14 miljoonaa euroa. Suomi tukee OCHAn työtä humanitaarisen järjestelmän tehostamiseksi tilanteessa, jossa kriisit jatkuvasti lisääntyvät ja monimutkaistuvat.

Humanitaarisen avun tarpeet ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Tämän vuoden alussa 74,9 miljoonaa ihmistä 34 maassa tarvitsi humanitaarista apua selviytyäkseen hengissä.

Lähes 80 prosenttia humanitaarisesta työstä tehdään tällä hetkellä maissa tai alueilla, joissa on käynnissä konflikti.

Myös humanitaarisen avun toimintaympäristö on vaikeutunut. Avun perillemeno, siviilien suojelu ja henkilöstön turvallisuus ovat kasvavia haasteita. Lisäksi luonnonkatastrofit ja niihin liittyvät sään ääri-ilmiöt, kuten tulvat, myrskyt ja kuivuus ovat ilmastonmuutoksen myötä lisääntyneet.

Ruoka- ja talouskriisit sekä äärimmäinen köyhyys vaikeuttavat tilannetta entisestään.

Useimmiten juuri köyhät ja haavoittuviin ryhmiin kuuluvat ihmiset kärsivät kriiseistä eniten. Tehokkaalla, oikea-aikaisella ja tarpeisiin perustuvalla humanitaarisella avulla voidaan lieventää merkittävästi humanitaaristen kriisien ja katastrofien vaikutuksia.

Kuva: OCHA

Suomi korostaa nykyisen humanitaarisen avun linjauksen mukaan YK:n johtavaa roolia humanitaarisen avun koordinoijana. Suomi tukee aktiivisesti humanitaarisen järjestelmän uudistusprosessia ja kanavoi varoja humanitaarisen avun tukitoimintoihin, kuten koordinaatioon.

OCHA on siten Suomelle keskeinen kumppani. Ennakoitava ja sitomaton monivuotinen rahoitussykli perustuu niin sanottuihin hyvän humanitaarisen avunannon periaatteisiin, joihin myös Suomi on sitoutunut.

Humanitaarisen avun tarpeet tänä vuonna suuremmat kuin koskaan

YK:n humanitaarisen avun koordinaatioyksikkö OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) vastaa humanitaarisen avun koordinaatiosta, resurssien mobilisoinnista sekä eri toimijoiden työn yhdenmukaistamisesta.

Se toteuttaa mandaattiaan keskittymällä avun koordinoimiseen, tiedottamiseen sekä vaikuttamistyöhön liittyen humanitaariseen rahoitukseen ja poliittisiin linjauksiin.

OCHAlla on päämajat sekä Genevessä että New Yorkissa. Tämän lisäksi OCHAlla on sekä alueellisia että maatoimistoja ja humanitaarisia neuvontatiimejä yli 55 maassa.

Yhteensä sekä kentällä että päämajoissa työskentelee tällä hetkellä yli 2 300 työntekijää.

OCHAn työtä ohjaa vuosille 2014–2017 tehty strateginen viitekehys. Sen sisältämässä strategisessa suunnitelmassa kuvataan tarkemmin, miten OCHA keskittyy kahteen toisiaan tukevaan päätavoitteeseen: humanitaarisen toiminnan parantamiseen käynnissä olevissa kriiseissä sekä valmiuskyvyn parantamiseen tuleviin kriiseihin varauduttaessa.

Toimintaa edistetään tuomalla mukaan uusia kumppanuuksia, teknologiaa ja ideoita. Viitekehyksen olennaisena osana on hallintosuunnitelma, jossa kerrotaan, miten järjestö kehittää toimintojaan ja sisäisiä toimintatapojaan vastaamaan tavoitteita.

OCHA julkaisee vuosittain humanitaarisen avun yhteisvetoomuksen, jossa selvitetään YK:n humanitaaristen järjestöjen ja keskeisten järjestökumppanien rahoitustarpeita maailman kaikkein haavoittuvimpien auttamiseksi.

Tarpeet ovat kasvaneet viime vuosien aikana, ja tänä ne olivat korkeammat kuin koskaan aiemmin. Tämän vuoden yhteisvetoomus oli 19 miljardia Yhdysvaltain dollaria, ja sillä pyritään tavoittamaan 74,9 miljoonaa kiireellisen avun tarpeessa olevaa ihmistä eri puolilla maailmaa.

Viime vuonna vetoomus oli aluksi 15,3 miljardia dollaria, mutta vuoden lopussa tarpeet olivat kasvaneet yhteensä 18 miljardiin.

Myös OCHAn omat resurssitarpeet ovat kasvussa. Viime vuonna sen aloitusbudjetti oli 276,5 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, mutta rahoitustarpeet kasvoivat vuoden kuluessa, kun järjestö pyrki vastaamaan tarpeisiin uusien kriisien ilmetessä.

Tänä vuonna aloitusbudjetti oli 313,1 miljoonaa dollaria, eikä nähtävissä ole merkkejä siitä, että kuluvasta vuodesta tulisi yhtään edellistä helpompi.