SUOMI KUULTAVANA KANSALAIS- JA POLIITTISISTA OIKEUKSISTA GENEVESSÄ

Suomen antamaa viidettä määräaikaisraporttia kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevasta sopimuksesta käsiteltiin YK:n ihmisoikeuskomiteassa Genevessä 18.-19.10. Suomi ratifioi tämän keskeisen kansainvälisen ihmisoikeussopimuksen vuonna 1976.

Raporttia käsitellessään sopimuksen toteutumista valvova komitea kuuli Suomen edustajia. Valtuuskuntaa johti Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg. Muut valtuuskunnan jäsenet olivat lainsäädäntöneuvos Jukka Lindstedt oikeusministeriöstä, suunnittelija Mikko Cortés Téllez opetusministeriöstä, lainsäädäntöneuvos Tiina Sinkkanen sisäasiainministeriöstä, neuvotteleva virkamies Riitta-Maija Jouttimäki sosiaali- ja terveysministeriöstä, erikoissuunnittelija Meri-Sisko Eskola työministeriöstä ja lainsäädäntösihteeri Päivi Rotola-Pukkila ulkoasiainministeriöstä.

Valtuuskunta selosti komitealle viimeaikaisia lainsäädäntöhankkeita ja muun muassa saamelaisten maaoikeuskysymystä sekä kansallisia ja kansainvälisiä toimia romanien aseman parantamiseksi. Valtuuskunta kertoi komitealle myös viimeaikaisista toimenpiteistä naisten ja miesten välisen tasa-arvon edistämiseksi sekä väkivallan vastustamiseksi. Lisäksi korostettiin vakaan perusoikeusjärjestelmän ja oikeusvaltioperiaatteen merkitystä kansalais-ja poliittisten oikeuksien toteutumisen kannalta.

Komitea kiinnitti huomiota Suomen sopimuksen voimaansaattamisen yhteydessä tekemiin varaumiin. Lisäksi komitean mielenkiinnon kohteena olivat naisten ja miesten välisen tasa-arvon tosiasiallinen toteutuminen, yhdenvertaisuuslaki ja vähemmistövaltuutetun toiminta, siviilipalvelusajan pituus sekä romanien elinolot, erityisesti koulutus ja työllisyys. Saamelaisten osalta komitea nosti esiin erityisesti kielilainsäädännön toteutumisen ja maanomistuskysymyksen.

Keskustelu oli vilkasta ja monipuolista. Komitea osoitti tunnustusta Suomen raportille ja sen esittämiselle. Komitea tullee antamaan Suomen tilannetta koskevat päätelmänsä ja niihin liittyvät suosituksensa noin kolmen viikon kuluessa.

Kuulemisesta ja komitean loppupäätelmistä tullaan järjestämään erillinen tiedotustilaisuus.

Lisätietoja: lainsäädäntösihteeri Päivi Rotola-Pukkila, ulkoasiainministeriö, puh. 09 1605 5725





YK:n tiedote Suomen edustajien kuulemisesta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)