Suomen osallistuminen rypäleaseita koskeviin neuvotteluihin

Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa käsiteltiin perjantaina 23. toukokuuta Suomen osallistumista rypäleaseita koskeviin kansainvälisiin sopimusneuvotteluihin Dublinissa 19.-30.5.2008 sekä Suomen osallistumista kansainväliseen kriisinhallintaan.

Rypäleaseita koskeviin kansainvälisiin sopimusneuvotteluihin Dublinissa osallistuu 109 valtiota sekä 19 tarkkailijavaltiota. Kaikki EU-maat ovat edustettuina, niistä Latvia, Puola, Romania, Kreikka ja Kypros tarkkailijoina. Suuret rypäleaseiden tuottaja- ja käyttäjävaltiot, kuten Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina eivät ole mukana neuvotteluissa.

Suomi pitää tärkeänä puuttua rypäleaseiden aiheuttamiin humanitaarisiin ongelmiin kansainvälisellä tasolla.

Tulevan sopimuksen vaikeimmat kysymykset liittyvät rypäleaseiden määritelmiin ja siirtymäaikoihin sekä rypäleaseiden käyttöön kansainvälisissä operaatioissa. Suomi on prosessissa kannattanut vain sellaisten rypäleaseiden kieltämistä, joissa ei ole varmistusmekanismia ja vaatinut poikkeuksia teknisesti
kehittyneemmille rypäleaseille. Enemmistö osallistuvista maista on valmis kattavampiin rajoituksiin.

Valiokunta keskusteli myös Suomen osallistumisesta kansainväliseen kriisinhallintaan. Osallistumisen painopisteinä säilyvät Naton Kosovo ja Afganistan sekä EU:n Tshad-operaatio.

Suomi ottaa kesällä 2008 Naton KFOR-operaation keskisen taisteluosaston (Multinational Task Force Centre) kehysvaltiovastuun vuoden ajaksi. Myös mahdollisuuksia tukea Kosovon omien turvallisuusjoukkojen (Kosovo Security Force) kehittämistä selvitetään.

Siviilikriisinhallinnassa suurin haaste on EU:n Kosovon oikeusvaltio-operaatio (EULEX Kosovo). Suomi lähettää operaatioon noin 60 asiantuntijaa, muun muassa poliiseja, tuomareita, syyttäjiä, vankeinhoidon asiantuntijoita ja rajavartijoita. Kosovon lisäksi Suomi on mukana yli 20 muussa eri kansainvälisten järjestöjen siviilikriisinhallintaoperaatiossa tai -toiminnassa.

Suomi vahvistaa kokonaisvaltaista lähestymistapaa kriisialueisiin. Kriisinhallinnan ohella tilanteeseen kohdealueilla vaikutetaan myös monin muin keinoin, mukaan lukien diplomaattiset toimet, kehitysyhteistyö ja humanitaarinen apu.

Lopuksi valiokunta otti tiedoksi Suomen ehdokkuuden ja kampanjoinnin YK:n turvallisuusneuvostoon kaudelle 2013-2014.

Lisätietoja: osastopäällikkö Pilvi-Sisko Vierros, ulkoasiainministeriö, p. (09) 1605 5032, erityisasiantuntija Pentti Olin, puolustusministeriö, p. (09) 1608 8242, ylijohtaja Pauli Järvenpää, puolustusministeriö, p. (09) 1608 8140, neuvotteleva virkamies Esa Vanonen, sisäasiainministeriö, p. (09) 1604 2347

Tiedote 153/2008
23.5.2008
Valtioneuvoston viestintäyksikkö




















formin.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)