Suomen järjestämä oheistapahtuma uusista aseteknologioista
 

Suomen pysyvä edustaja suurlähettiläs Päivi Kairamo toimi puheenjohtajana paneelikeskustelussa koskien suunnattuja energia-aseita, sähköshokkiaseita (etälamauttimia), akustisia aseita ja laser-aseita. Keskustelu oli Suomen sponsoroima oheistapahtuma eräitä tavanomaisia aseita käsittelevän sopimuksen (CCW) osapuolikokouksen yhteydessä. 

Erityisesti lennokki- ja robottiaseet ovat viimeaikoina saaneet paljon huomiota, mutta myös muilla aseteknologian alueilla on tapahtunut kehitystä. Tätä kehitystä esittelivät Michael Crowley Bradfordin yliopistosta ja Neil Davison Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) aseyksiköstä.

Michael Crowley ja Neil Davison (kuva Minna Lehti)

Crowley keskittyi esitelmässään suunnattuun energia-, sähköshokki- ja akustisten ei-kuolettavien aseiden viimeaikaiseen kehitykseen. Crowleyn mukaan saattaisi olla aiheellista harkita rajoittavaa sopimusta esim. sellaisten aluevalvontaan kehitettyjen automaattisten sähköshokkijärjestelmien (areal denial) osalta, jotka eivät vaadi ihmistä laukaisuun. Davison puolestaan esitti näkemyksen, että laser-aseiden kehitystä tulisi edelleen seurata ja harkita mahdollisia sopimustarkistuksia tämän valossa, vaikka sokeuttavat laseraseet on jo kielletty CCW-sopimuksen neljännen pöytäkirjan (Protocol IV) avulla. Olisi esimerkiksi syytä tarkistaa turvallisuustoimenpiteiden ja tehokkuusrajoitusten tarkempi huomioiminen sopimuksessa. CCW:n neljäs lisäpöytäkirja on osoitus siitä, että asejärjestelmä voidaan kieltää jo ennen kuin järjestelmä on käytännössä otettu sotilaskäyttöön. Tilaisuudessa myös pohdittiin miten CCW-sopimuksen piirissä tulisi ylipäätään seurata aseteknologian kehitystä.