Suomen ihmisoikeustilanne YK:n tarkastelussa

Suomen ihmisoikeustilannetta arvioidaan YK:n ihmisoikeusneuvoston yhteydessä tapahtuvassa määräaikaisessa maatarkastelussa Genevessä 3. toukokuuta 2017. Suomen valtuuskuntaa johtaa sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila. Valtuuskuntaan kuluu eri ministeriöiden edustajien lisäksi myös kansalaisjärjestöjen edustajia riippumattomina tarkkailijoina.

Hallitus on toimittanut YK:lle raportin Suomen ihmisoikeustilanteesta sekä aiemmin saatujen suositusten täytäntöönpanosta. Esillä tarkastelussa ovat hallituksen toimet muun muassa kansainvälisten ihmisoikeussopimusten hyväksymiseksi, ihmisoikeuskoulutuksen ja -kasvatuksen lisäämiseksi, naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi sekä vähemmistöjen oikeuksien suojaamiseksi.

Valtioneuvosto on hyväksynyt helmikuussa 2017 perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelman vuosille 2017–2019.

Kaikkien YK:n jäsenvaltioiden ihmisoikeustilannetta käsitellään määrävuosin valtioiden välisessä vertaistarkastelussa, jossa muut YK:n jäsenvaltiot esittävät tarkasteltavalle valtiolle kysymyksiä ja suosituksia kansallisesta ihmisoikeustilanteesta. Maatarkastelulla on nykyisin merkittävä asema kansainvälisessä ihmisoikeusvuoropuhelussa ja se täydentää muita YK:n ihmisoikeusmekanismeja. Edellisen kerran Suomen tilannetta tarkasteltiin vuonna 2012.

Tiedote kokonaisuudessaan on luettavissa ulkoministeriön nettisivuilta.(Linkki toiselle web-sivustolle.)