Suomen hallitus esittää Petteri Taalasta jatkokaudelle WMO:ssa

Suomen hallitus esittää Petteri Taalasta jatkokaudelle WMO:ssa

Suomen hallitus on päättänyt esittää WMO:n nykyistä pääsihteeriä Petteri Taalasta jatkokaudelle Maailman ilmatieteen järjestö WMO:ssa. Taalaksen nykyinen kausi pääsihteerinä päättyy vuoden 2019 lopussa ja WMO:n pääsihteeri seuraavalle nelivuotiskaudelle 2020-2023 tullaan valitsemaan WMO:n hallintoneuvoston kokouksessa kesäkuussa 2019. Muita ehdokkaita pääsihteerikisaan ei ole vielä ilmoittautunut.

Kuva: Anssi Anonen
Ministeri Berner
Ministeri Berner Genevessä.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner saapui Geneveen torstaina 22.6 ilmoittamaan Suomen hallituksen päätöksestä esittää Taalasta jatkokaudelle tilaisuudessa, jossa oli suurlähettiläiden ohella runsaslukuinen joukko WMO:n sihteeristön ja hallintoneuvoston edustajia. Suomen pysyvä edustaja Geneven kansainvälisissä järjestöissä,  suurlähettiläs Terhi Hakala avasi tilaisuuden, jonka jälkeen ministeri Berner ilmoitti päätöksestä esittää Taalasta jatkokaudelle puheessaan, jossa hän korosti Taalaksen ansioita ja Suomen Ilmatieteen laitoksen osaamista innovatiivisena toimijana etenkin säämallinnuksen, tiedon jakamisen ja kumppanuuksien rakentajana sekä yliopisto- että yritysmaailmassa. Tätä osaamista on jaettu myös kansainvälisesti lukuisissa kehitysyhteistyöprojekteissa yli 100 maassa muun muassa Väli-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa, ja monia näistä projekteista myös Taalas on ollut aktiivisesti edistämässä toimiessaan Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana.

Kuva: Anssi Anonen
Petteri Taalas
Petteri Taalas kertoi työstään WMO:n uudistamisessa nykyisen kautensa aikana.

Taalas kiitti hänelle osoitetusta luottamuksesta ja toivoi, että hän pääsee jatkamaan työtään WMO:n työn kehittämisessä myös vuoden 2019 jälkeen. Ennen nykyistä vuonna 2016 alkanutta pääsihteerikauttaan Taalas on toiminut Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana vuodesta 2002 alkaen lukuun ottamatta vuosia 2005 – 2007, jolloin hän työskenteli WMO:ssa osastojohtajana.

Vuonna 1950 perustettu Maailman ilmatieteen järjestö WMO on YK:n sää-, vesi- ja ilmastoalan erityisjärjestö. WMO:ssa on 191 jäsentä. Suomi on ollut WMO:n jäsen sen perustamisesta lähtien. WMO:lla on keskeinen rooli mm. globaalin säähavaintoverkoston sekä luonnonkatastrofien ennakkovaroitusjärjestelmien kehittämisessä, ilmastonmuutos- ja ilmansaastekysymyksissä, uusituvassa energiassa sekä vesivarojen hallinnassa. WMO on myös merkittävä toimija arktisen alueen kysymyksissä. Pääsihteeri johtaa WMO:n Genevessä sijaitsevaa sihteeristöä.

Kuva: Mari Lahdensuu
Ilmastokeskustelu
WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas (vas.), suurlähettiläs Terhi Hakala (kesk.), sekä liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (oik.) keskustelivat ilmastokysymyksistä muiden suurlähettiläiden sekä WMO:n edustajien kanssa.