Stubb: Suomi ja Venäjä ovat suhteissaan matkalla kohti tiiviimpää verkottumista

Tiedote 335/2010
17.11.2010

Ulkoministeri Alexander Stubbin mukaan Suomen suhde Venäjään on hyvä ja vakaalla pohjalla. Suomen ja Venäjän diplomaattisuhteiden 90-vuotisjuhlassa Eduskunnassa pitämässään puheessa ministeri totesi, että olemme matkalla kohti entistä tiiviimpää maiden välistä verkottumista. Ministeri korosti, että Suomi on selvästi kokoaan merkittävämpi toimija Venäjällä. Annamme eniten EU-viisumeita, ja 7-8 miljardin euroon kohoavat investoinnit tekevät Suomesta henkeä kohti suurimman ulkomaisen investoijan.

Stubb totesi, etteivät Suomen ja Venäjän suhteet tarvitse ”resetiä”, mutta 2010-luku on mahdollisuus virkistää, ”refresh”, suhteitamme.

Suomen ja Venäjän kahdenvälisiin suhteisiin alkaneella vuosikymmenellä ministeri Stubb hahmotteli neljä suuntaviivaa. Suomen on syytä tulevaisuudessakin harjoittaa kokonaisvaltaista, aktiivista ja tavoitteellista Venäjä-politiikkaa. Valtioneuvoston Venäjä-toimintaohjelma on toimeenpantava ja sitä on kehitettävä ja päivitettävä tarpeen mukaan. Suomen on myös arvioitava ja tulevaisuuden tarpeidensa pohjalta modernisoitava Venäjä-instrumenttinsa.

Suomen tulee myös panostaa Venäjän kanssa sovitun modernisaatiokumppanuuden kehittämiseen. Sen sisältö saavutetaan yritysten, järjestöjen ja kansalaisten käytännön työn kautta. Suomen ja Venäjän olisi myös aika luoda kahdenvälinen arktinen kumppanuus, ministeri totesi.

Stubb myös uskoo, että EU ja Venäjä löytävät toisensa uudelleen 2010-luvulla. EU:n Venäjä-politiikan työlista on selvä. Vapaakauppa ja viisumivapaus toisivat Venäjää ja Eurooppaa yhteen, mutta edellyttävät kovaa työtä ja poliittista viisautta. Moninapaistuvassa maailmassa EU ja Venäjä tarvitsevat toisiaan enemmän kuin koskaan ennen, Stubb korosti.

  Kuva: Eero Kuosmanen.