Stubb keskusteli kansalaisjärjestöjen kanssa YK-asioista

Ulkoministeri Alexander Stubb kuuli kansalaisjärjestöjä YK-asioissa keskiviikkona 28.toukokuuta järjestetyssä tilaisuudessa, jonka yhteydessä julkaistiin Suomen ulkoasiainhallinnon YK-strategia "Yhteistyön maailma".

Alkupuheenvuorossaan Stubb mainitsi toivovansa, että EU saa jossain vaiheessa paikan YK:n turvallisuusneuvostossa, mutta myönsi tämän olevan lähitulevaisuudessa epätodennäköistä. Tämä olisi hyvä asia myös Suomen kannalta, sillä Suomi vaikuttaa YK:ssa nimenomaan EU:n kautta.

Stubb muistutti, että YK ei ole pelkästään hallitustenvälinen organisaatio ja sen sihteeristö vaan myös kansalaisjärjestöjen toimintakenttä. Kansalaisyhteiskunnan ja YK:n yhteistoiminta on erittäin tärkeää. "Me kannustamme tätä YK:n kolmatta tietä globaaliasioiden esille nostamisessa eli me kannatamme kansalaisjärjestöjen suoria yhteyksiä YK:n instituutioihin", Stubb sanoi.

YK-strategian pääkohdat

YK-strategian kolme pääkohtaa ovat: konfiliktien ehkäisy ja kriisinhallinta, kestävä kehitys ja globaalit kehityskysymykset sekä ihmisoikeudet ja kansainvälinen oikeus. Konfliktien ehkäisyssä ja kriisinhallinnassa YK toimii kokonaisvaltaisesti, eli konfliktien ennaltaehkäiseminen linkittyy vahvasti rauhanrakentamiseen ja kehitykseen. YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1325 "Naiset rauha ja turvallisuus" toimeenpano on nostettu yhdeksi EU:n prioriteetiksi.

Kestävässä kehityksessä ja globaaleissa kehityskysymyksissä sekä EU:n että Suomen prioriteettina on edistää yleiskokouksessa neuvotteluja kasvihuonepäästöjen vähentämisestä ja siitä, että asiasta saadaan luotua maailmanlaajuinen sopimus vuoden 2012 jälkeiselle ajalle. Tärkeää on myös kehittää ja vahvistaa YK:n ympäristöhallintoa osana YK-reformia. Ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden tiimoilta yleiskokouksen tavoitteena on jatkaa ihmisoikeuskysymysten ja tasa-arvokysymysten valtavirtaistamista kaikissa YK:n toiminnoissa. EU:n prioriteetteina on erityisesti oikeusvaltioperiaatteen edistäminen ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetun itsenäisen aseman vahvistaminen.

YK-liitto: kehitysyhteistyövaroja nostettava

YK-liiton puheenjohtaja Jutta Urpilainen kiitteli ulkoministeriötä YK-strategian päivittämisestä. YK-liitto oli toivonut strategian päivittämistä viime vuoden vastaavassa YK-kuulemistilaisuudessa. Urpilainen osoitti kiitoksensa Ilkka Kanervalle, joka alkoi aktiivisesti viedä asiaa eteenpäin, ja ulkoministeri Stubbille, että hän onnistuneesti vei hankkeen loppuun. Urpilainen oli tyytyväinen myös siihen, että yhteistyö kansalaisjärjestöjen kanssa on vahvasti kirjattu YK-strategiaan.

Urpilainen toivoi, että ulkoministeriö ottaa vahvasti kantaa tulevan kesän budjettiriihessä siihen, että Suomen kehitysyhteistyövaroja nostettaisiin 0.7 % BKT:sta. Urpilaisen mukaan tässä on kysymys jo Suomen uskottavuudesta kansainvälisellä kentällä. Stubb vastasi Urpilaiselle, että "kyllä meillä on ulkoministeriössä yksi ministeri, joka aivan varmasti tulee nostamaan tämän esille, ja varmasti toinenkin." Stubb kuitenkin muistutti, että tavoitteena on 0,7 % rajan rikkoutuminen vuonna 2010, mutta hallituksen lopputulemaa budjettiriihessä ei voi ennustaa.

YK-strategiaa kiiteltiin

Tilaisuudessa paikalla oli monia eri kansalaisjärjestöjen edustajia esimerkiksi SPR:stä, Väestöliitosta, Luontoliitosta, SAK:sta, Saamelaisneuvostosta ja UNIFEM:ista. Naisten ja tyttöjen asema kirvoitti pitkän keskustelun. Muun muassa kristillisdemokraattien edustaja halusi kiinnitettävän huomiota siihen, että parannukset, joilla tyttöjen koulunkäyntiä voidaan lisätä, ovat pieniä eivätkä vaadi mahdottoman suuria resursseja.

Lisäksi keskusteltiin esimerkiksi alkuperäiskansojen asemasta ja rauhanturvaamisesta. Useiden kansalaisjärjestöjen edustajat kiittelivät tilaisuuden lopuksi YK-strategiaa kokonaisvaltaiseksi ja helppotajuiseksi.


Uutiset, 29.5.2008
formin.finland.fi























Yhteistyön maailma - Suomen ulkoasiainhallinnon YK-strategia 28.5.2008 (avautuu uuteen ikkunaan)

formin.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)