Stubb ja Hague Financial Timesissa: Turkin EU-jäsenyysneuvotteluihin on nyt saatava vauhtia

Turkki voisi olla Euroopan unionille siunaus, Britannian ulkoministeri William Hague ja ulkoministeri Alexander Stubb linjasivat Financial Timesissa 9. syyskuuta. EU-maiden on viikonlopun epävirallisen ulkoministerikokouksen alla syytä tunnustaa Turkin kasvava rooli ja vaikutusvalta maailmassa, ja jäsenyysneuvotteluihin Turkin kanssa on nyt saatava vauhtia.

Britannian ulkoministeri William Haguen ja Alexander Stubbin Turkin EU-jäsenyyttä käsittelevä artikkeli Turkey can be a boon in Brussels julkaistiin Financial Timesin pääkirjoitussivuilla. Turkin jäsenyys vahvistaisi Euroopan unionia, ministerit arvioivat, ja maan on mahdollista vaikuttaa koko EU-alueen turvallisuuteen ja hyvinvointiin vain täysivaltaisena jäsenenä.

Taloudelliset ja turvallisuuspoliittiset perusteet Turkin EU-jäsenyydelle ovat vahvemmat kuin koskaan. Länsi-Balkanilla ja Lähi-idässä maa on nyt jo vaikutusvaltainen ”soft power” -toimija, ja toisaalla Turkki on EU:lle ratkaisevan tärkeä kumppani Afganistanissa ja Pakistanissa.

EU-maiden palautuessa hiljalleen talouskriisistä on Turkin EU-jäsenyys kaikkien yhteinen intressi, sillä maan talouden uskotaan tänä vuonna kasvavan viisi prosenttia euroalueen yhtä prosenttia vastaan. Turkkilaiset yritykset työllistävät nyt jo Euroopassa puoli miljoonaa ihmistä ja yritysten liikevaihto on huomattava, ministerit huomauttavat, ja OECD ennustaa Turkin olevan Euroopan toiseksi suurin talous vuoteen 2050 mennessä.

EU-jäsenyyden strategiset ja taloudelliset hyödyt ovat Turkille kauaskantoisia, mutta saavuttaakseen muun muassa rajaturvallisuuden lisääntymisen tai sosiaalisen tasa-arvon kaltaisia päämääriä on maan myös itse tehtävä enemmän elvyttääkseen liittymisprosessia. ”Haluamme nähdä muutosta tärkeissä ihmisoikeuskysymyksissä. Talousuudistuksen on jatkuttava, ja EU:n sisämarkkinasäännökset on pantava täytäntöön”, Hague ja Stubb toteavat. Kyproksen-kysymykseen on lisäksi löydettävä ratkaisu – joka toteutuessaan hyödyttää taloudellisesti kaikkia osapuolia, ministerit toteavat.

EU ei voi pysyä paikallaan muuttuvassa maailmassa eikä Turkin monikulttuurisuutta, suurta väestöä ja kasvavaa taloutta pidä kokea uhkana vaan mahdollisuutena. ”Turkin EU-jäsenyysneuvotteluihin on nyt saatava vauhtia. Sillä välin, kun Turkissa tapahtuu edistystä tiellä kohti EU-jäsenyyttä, on EU:n lujitettava taloudellisia, turvallisuuspoliittisia ja kulttuurisia siteitään Turkkiin”, ulkoministerit toteavat.