Pysyvän edustuston joulutervehdys

Kulunut vuosipuolisko on ollut normaalia suurempi ponnistus Geneven pysyvälle edustustolle Suomen EU-puheenjohtajuuden vuoksi.

Kaupunkihan on normaaliolosuhteissakin vilkas eri alojen kokouspaikka mutta puheenjohtajuusvastuut lisäsivät edustustoväen töiden määrää ja vaativuutta melkoisesti.

Euroopan unioni toimii "yhdellä äänellä" useimmissa Geneven lukuisista kansainvälisistä järjestöistä. Unionin toimivallan alueella (kauppakysymykset) EU-komissiolla on neuvotteluvastuu puheenjohtajamaan toimiessa koordinaattorin asemassa.

YK-järjestöissä sen sijaan puheenjohtajavaltio toimii myös neuvottelijana ja on valmisteluvastuussa EU-kannanmuodostuksessa. Tämä kaikki on merkinnyt satojen EU-kokousten vetämistä ja jatkuvaa unionin kantojen ja puheiden valmistelutyötä.



Samalla Suomi on ollut näkyvässä asemassa Geneven järjestöissä toimiessaan käytännössä 27 maan edustajana. Olemme saaneet uskoakseni paljon myönteistä huomiota, uusia kontakteja ja muuta lisäarvoa, millä on vaikutusta pitkäksi aikaa eteenkin päin toimiessamme jälleen normaalin EU-jäsenmaan asemassa.

Samalla kun rauhoitumme vähitellen vuoden vaihteen juhlien viettoon, Pysyvä Edustusto toivottaa kaikille Oikein Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2007!


Suurlähettiläs Vesa Himanen