Presidentti Halonen YK-paneelin johtoon

Suomen presidentti Tarja Halonen on nimitetty YK:n kestävän kehityksen korkean tason paneelin rinnakkaispuheenjohtajaksi. Paneelin on asettanut YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon. Presidentti Halonen toimii puheenjohtajana yhdessä Etelä-Afrikan presidentin Jacob Zuman kanssa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon keskusteli presidentti Tarja Halosen kanssa ydinturvallisuuskokouksessa huhtikuussa. Kuva: Kari Mokko. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon keskusteli presidentti Tarja Halosen kanssa ydinturvallisuuskokouksessa huhtikuussa. Kuva: Kari Mokko.

Paneeli (Secretary-General's High-level Panel on Global Sustainability) käsittelee kestävää kehitystä erityisesti ilmastonmuutoksen näkökulmasta. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon julkisti paneelin maanantaina elokuun 9. päivänä New Yorkissa YK:n päämajassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa. Hän toivoi siltä avarakatseisuutta, rohkeutta ja käytännöllisyyttä.

Paneeli työskentelee vuoden 2011 loppuun, jolloin sen on määrä luovuttaa loppuraporttinsa pääsihteerille. Paneelin toimenpidesuosituksia on tarkoitus hyödyntää esimerkiksi valmisteltaessa Rio de Janeirossa vuonna 2012 järjestettävää suurta ympäristökokousta. Se on seurantakokous Riossa vuonna 1992 pidetylle YK:n ympäristöhuippukokoukselle.

Kestävän kehityksen paneelissa on 21 korkean tason jäsentä eri maista ja eri aloilta, mm. nykyisiä ja entisiä valtion- ja hallitusten päämiehiä sekä asiantuntijoita yrityksistä ja kansalaisjärjestöistä.

Lisätietoa:

ilmastonmuutokset
ympäristö